BCE a raportat prima sa pierdere anuală din 2004, din cauza plăţilor cu dobânzi ridicate

Banca Centrala Eurpeana
Sursa foto: Pixabay

Banca Centrală Europeană (BCE) a raportat joi prima sa pierdere anuală din 2004, după efectuarea unor plăţile considerabile, efectuate la dobânzi ridicate, transmite CNBC.

BCE a înregistrat pierderi de 1,3 miliarde de euro, care ar fi fost şi mai mari dacă banca nu ar fi eliberat 6,6 miliarde de euro – întregul provizion pentru riscuri financiare, acumulat de-a lungul unui număr de ani. BCE a spus că se aşteaptă la noi pierderi pentru următorii câţiva ani, care să nu afecteze ”capacitatea sa de a conduce o politică monetară eficientă”, înainte de a reveni la profituri.

Banca centrală a ridicat ratele dobânzilor de la un teritoriu negativ la un nivel record de 4% în perioada iulie 2022 – septembrie 2023, ca răspuns la inflaţiei ridicată formată ca urmare a pandemiei de Covid-19 şi la pierderea parţială a accesului la energia din Rusia, în urma invadării Ucrainei. Instituţia a suferit creşteri ale cheltuielilor cu dobânzile aferente datoriilor cheie, în timp ce veniturile din dobânzi la active nu au ţinut pasul, deoarece multe sunt la dobânzi fixe sau au scadenţe lungi.

BCE a înregistrat o pierdere netă din dobânzi de 7,19 miliarde de euro în 2023, după un venit de 900 de milioane de euro în 2022.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: