BCE a redus dobânda de referință pentru prima dată în ultimii cinci ani, la 3,75%

BCE Europa
Sursa foto: European Central Bank

Banca Centrală Europeană a redus ratele dobânzilor pentru prima dată în aproape cinci ani, înaintea băncilor centrale americane și britanică.

BCE a redus dobânda de referință pentru depozite cu un sfert de punct procentual, până la 3,75%.

Președintele BCE, Christine Lagarde, va explica decizia într-o conferință de presă în cursul zilei de azi. Ea declara luna trecută că este „foarte încrezătoare” că inflația din zona euro se află sub control, după ce a încetinit de la un vârf de peste 10% în 2022 până la o distanță mică de ținta de 2%.

Datele publicate săptămâna trecută au arătat, însă, că inflația a accelerat pentru prima dată în acest an la 2,6% în luna mai.

BCE și-a majorat ușor previziunile privind inflația pentru acest an și anul viitor, estimând că va fi în medie de 2,5% în acest an, 2,2% anul viitor și 1,9% în 2026.

De cealaltă parte a Oceanului, Rezerva Federală a SUA este așteptată, în schimb, să mențină săptămâna viitoare ratele dobânzilor la un nivel maxim al ultimilor 23 de ani, între 5,25 și 5,5%, după ce presiunile asupra prețurilor au rămas puternice.

Nici Banca Angliei nu este așteptată să reducă imediat dobânda de la nivelul maxim al ultimilor 16 ani, de 5,25%, în ședința programată pe 20 iunie.​

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: