Banca Centrală Europeană (BCE) a stabilit un nivel maxim acceptabil pentru aprecierea euro față de dolar, avertizând că o creștere peste acest prag ar putea afecta negativ economia zonei euro, care se recuperează încă după perioada dificilă dintre 2022 și 2024. Dincolo de acest nivel, produsele fabricate în Europa vor deveni mai scumpe pentru cumpărătorii din alte țări, scăzând vânzările, potrivit Reuters.
Vicepreședintele BCE, Luis de Guindos, a declarat că moneda unică poate urca până la 1,20 dolari fără a crea probleme majore, dar orice creștere peste acest nivel va complica situația economică. Marți, un euro a fost trazacționat la 1,18 dolari, în creștere cu 14% de la începutul anului.
Euro a crescut cu aproximativ 9% față de dolar din aprilie, pe măsură ce investitorii, îngrijorați de politica economică imprevizibilă a președintelui american Donald Trump, au început să privească cu mai mult interes ambițiile militare și industriale ale Uniunii Europene.
Guvernatorul băncii centrale a Letoniei, Martin Kazaks, a atras atenția că o combinație între tarife comerciale de 10% și o creștere de peste 10% a euro față de dolar este suficientă pentru a afecta exporturile europene.
BCE a redus dobânzile de opt ori în ultimele 12 luni, pentru a controla inflația care a ajuns la ținta de 2%. Oficialii au indicat că luna iulie ar putea marca o pauză în seria de reduceri ale dobânzilor, iar guvernatorul lituanian Gediminas Simkus estimează că ratele ar putea rămâne neschimbate până la sfârșitul anului.
„Nu știm dacă vom avea toate informațiile necesare până în septembrie, dar rămânem deschiși la toate opțiunile,” a precizat Simkus, într-un interviu la Sintra.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News