Skip to content
Economie

BCR revine pe profit net. Venituri mai mari din dobânzi și credite triple pentru microîntreprinderi

Banca Comercială Română a înregistrat un profit net de 348,8 milioane de lei, adică 73,6 milioane de euro, în primele nouă luni din 2019, în scădere cu 65,6% față de cele 218,2 milioane de euro raportate în aceeași perioadă a anului trecut, și după o pierdere netă de 4,4 milioane de euro la jumătatea anului. Rezultatul este cauzat de provizionul excepțional de 150 mil. euro făcut în al doilea trimestru pentru BCR Banca pentru Locuințe.

Potrivit profit.ro, creșterea cu 7,8% a rezultatului operațional se datorează avansului veniturile operaționale mai mari, în special din dobânzi și comisioane, care au contrabalansat scăderea venitului din tranzacționare și creșterea contribuției la fondul de garantare a depozitelor bancare în 2019. Venitul net din dobânzi a crescut în mod semnificativ cu 11,1%, până la 1.683 milioane de lei (355,2 milioane de euro), de la 1.515,1 milioane de lei (325,7 milioane de euro) în primele nouă luni din 2018, pe fondul unui mediu cu rate ale dobânzilor mai mari, cât și de creșterea creditelor și depozitelor clienților.

„Prin plasarea tehnologiei și educației în centrul a tot ceea ce facem, am reușit să accelerăm dezvoltarea businessurilor antreprenorilor români și vom continua acest proces. Rezultatul operațional solid ne motivează să investim în inovație și în laboratoare digitale, ceea ce va crea calea către îmbunătățirea sănătății financiare a clienților noștri”, a declarat Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română.

BCR a eliberat un provizion de 122,8 milioane de lei (25,9 milioane de euro) în primele nouă luni, după ce în perioada similară a anului trecut trebuise să aloce un provizion  de 43,8 milioane de lei (9,4 milioane de euro), în condițiile în care anul acesta a avut o formare foarte redusă de noi credite neperformante pe segmentul corporate, corelat cu un trend favorabil în recuperările de la clienți neperformanți și însănătoșirile, atât pe segmentul de retail, cât și pe cel corporate.

Creditele noi pentru microîntreprinderi aproape s-au triplat în trimestrul al treilea din 2019 față de trimestrele precedente, datorită finanțărilor mai mari acordate în cadrul programului Start-Up Nation.

Stocul de finanțări acordate sectorului IMM (incl. subsidiara BCR Leasing) a crescut cu 13,9% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, la 5,9 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro), ca urmare a unei concentrări mai mari pe afacerile noi și pe dezvoltarea sectorului de leasing. Segmentul real estate a crescut în mod semnificativ, cu 40% în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, la 2,2 miliarde de lei (460 milioane de euro), ca urmare a noilor proiecte de construcții de birouri și spații comerciale finanțate în ultimul an.

Banca continuat programul Acceleratorul BCR-InnovX, prin lansarea grupului Scale-up dedicat IMM-urilor, cu o valoare a finanțărilor aprobate care depășește un milion de euro. 25 de start-up-uri și IMM-uri au participat în bootcamp-urile Acceleratorului BCR-InnovX de la începutul anului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *