Skip to content
Sănătate

Beatrice Mahler, despre norma de hrană de 11 lei/ zi/ pacient: Simplu, repetitiv, sărac în vitamine. Greul abia urmează

Inquam Photos / George Călin

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Capitală, medicul Beatrice Mahler, avertizează, luni seară, asupra creşterii preţului la alimente şi impactul pe care îl va avea asupra normei de hrană din spitale, scrie news.ro.

Cu 11 lei pentru un pacient, unităţile sanitare trebuie să asigure trei mese pe zi, lucru care era şi până acum destul de dificil. În curând, avertizează medicul, furnizorii ar putea refuza să mai livreze marfă, întrucât preţurile din acordurile-cadru nu mai corespund pieţei.

Beatrice Mahler vorbeşte, luni seară, într-o postare pe Facebook, despre ”pâinea cea de toate zilele” din spitale.

În spital, din cei 11 lei normă de hrană pentru un pacient, regim comun, trebuiesc asigurate 3 mese/zi. Nici măcar nu visăm la ceea ce ar trebui să fie normalul, adică pacientul să îşi aleagă meniul dintr-o varietate de preparate. În România, în spitalul public, pacientul nu are din ce să aleagă, meniul este simplu (11 lei / 3 mese), repetitiv, sărac în vitamine, iar desertul este un răsfăţ de care are parte uneori, foarte rar, pacientul cu tuberculoză. Mâncare din spital, rămâne un subiect veşnic de actualitate, pentru că fără o alimentaţie corespunzătoare pacientul nu se poate face bine”, a scris medicul.

Mahler apreciază că anul 2021 a adus o ”schimbare” – Hotărârea 470/21.04.2021 creşte suma alocată pentru un bolnav, cu un leu.

Poate unii dintre voi îmi veţi spune că există soluţia fondurilor proprii, dar un spital COVID, un spital care tratează pacientul cu tuberculoză, un spital public subfinanţat cronic, cum să realizeze venituri proprii? Aşa că meniul zilnic se face din cei 11 lei alocaţi de stat fiecărui bolnav din spital. E greu, nu mă plâng, dar nu pot să nu mă gândesc cu înfrigurare la GREUL care urmează…”, a mai apreciat medicul.

Mahler se referă la ”alimentele se scumpesc de la o săptămână la alta, de la pâine, la legume, la carne”.

Cred că fiecare am constant că suma pe care o necesită achiziţia de alimente în familie a crescut pentru aceeaşi cantitate. În spital în scurt timp furnizorii care au acorduri cadru încheiate pentru alimente, vor renunţa la acestea, pentru că preţurile din acord nu mai permit furnizarea alimentelor. Sigur, am mai trecut prin astfel de momente la începutul pandemiei când preţurile la materiale sanitare au crescut atât de mult încât furnizorii au refuzat livrarea…şi este o reacţie normală… dar mă întreb ce vom face în spitale atunci? Cum va arăta masa unui pacient, dacă azi când încă livrarea se face la preţurile vechi, calitatea şi diversitatea alimentelor lasă mult de dorit?”, a mai scris managerul.

Vă întreb pe voi, din 11 lei/zi puteţi asigura acasă trei mese?”, a adăugat Beatrice Mahler.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *