Skip to content
Sănătate

Beatrice Mahler: Evoluția pandemiei de gripă spaniolă de acum 100 de ani nu mai este un model de natură să ne liniștească

Inquam Photos / Octav Ganea

România este în pragul unui val patru al pandemiei, care va fi inevitabil și care va readuce restricții, spune managerul Institutului „Marius Nasta” din București.

Dr. Beatrice Mahler atrage însă atenția că teoria imunității de grup care a funcționat în pandemia de gripă spaniolă din 1918 nu pare să mai fie aplicabilă acum, pentru că tulpina Delta a coronaviruslui a căpătat capacitatea de a-și masca receptorii și de a „păcăli” anticorpii organismului nostru căpătați fie prin vaccinare, fie ca urmare a trecerii prin boală.

Acea liniște pe care ne-am creat-o uitându-ne la pandemia de acum 100 de ani, în care imunitatea de masă, cea în care știam că 70 la sută din persoane – fie că trec prin boală, fie că sunt vaccinate – este liniștitoare, în acest moment nu cred că este o variantă care să ne aducă liniște, pentru că nu vorbim de un virus gripal, ci vorbim de un virus care are o structură care își modifică caracteristicile, care are în acest moment nu doar capacitatea de a infecta mai ușor alte persoane, dar are și capacitatea de a-și masca receptorii, de a face un joc în interiorul organismului nostru atunci când intră, astfel încât să nu fie recunoscut de anticorpii pe care organismul i-a format, indiferent dacă am trecut prin boală sau am fost vaccinați. Prin urmare, lucrurile sunt puțin mai serioase dacă vorbim din punct de vedere al perspectivei medicale și al provocărilor pe care le aduce acest virus în acest moment pentru om”, a explicat dr. Beatrice Mahler, duminică seara, la digi24.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *