Skip to content
Externe

Bebeluşul afgan pierdut în haosul de pe aeroportul din Kabul a fost înapoiat familiei

Digi24.ro

Bebeluşul afgan dat soldaţilor americani de către părinţii săi, pe 19 august, în haosul provocat de evacuarea americanilor de pe aeroportul din Kabul, a fost găsit şi s-a reîntors la familie, scrie Reuters.

Copilul, Sohail Ahmadi, avea doar două luni când a dispărut pe 19 august, în timp ce mii de oameni se pregăteau să părăsească Afganistanul după ce a fost cucerit de talibani.

Ca urmare a unui reportaj Reuters, publicat în noiembrie cu fotografiile sale, copilul a fost localizat în Kabul, unde un taximetrist de 29 de ani, pe nume Hamid Safi, l-a găsit în aeroport şi l-a dus acasă pentru a-l creşte ca al său.

După mai bine de şapte săptămâni de negocieri şi cereri şi, în cele din urmă, o scurtă reţinere de către poliţia talibană, Safi i-a predat în cele din urmă copilul bunicului său şi altor rude aflate încă în Kabul. Ei au spus că vor acum să-l reunească cu părinţii şi fraţii săi care au fost evacuaţi cu luni în urmă în Statele Unite, notează news.ro.

Mirza Ali Ahmadi şi soţia sa Suraya se aflau pe 19 august 2021 în faţa porţilor aeroportului din Kabul, împreună cu cei cinci copii ai lor, când un soldat american, aflat de partea cealaltă a gardului, i-a întrebat dacă au nevoie de ajutor.

Temându-se ca bebeluşul lor de două luni, Sohail, să nu fie zdrobit în înghesuială, părinţii l-au înmânat soldatului, crezând că vor ajunge în curând la intrare, care era la doar 5 metri distanţă. Dar în acel moment, a spus Mirza Ali, talibanii, care au preluat rapid ţara în timp ce trupele americane se retrăgeau, au început să respingă sute de evacuaţi.

Restului familiei i-a luat mai mult de o jumătate de oră să ajungă de cealaltă parte a gardului aeroportului. Odată ce au ajuns înăuntru, Sohail nu a mai fost găsit nicăieri. Mirza Ali, care a spus că a lucrat ca agent de securitate la ambasada SUA timp de 10 ani, a început să-i întrebe cu disperare pe fiecare oficial pe care l-a întâlnit despre locul în care se află copilul său. El a spus că un comandant militar i-a spus că aeroportul este prea periculos pentru un copil şi că ar fi putut fi dus într-o zonă specială pentru copii. Dar când au ajuns acolo, era gol.

În aceeaşi zi, în care Ahmadi şi familia sa au fost separaţi de copilul lor, Safi s-a strecurat prin porţile aeroportului din Kabul după ce a condus familia fratelui său, care urma să fie evacuată.

Safi a spus că l-a găsit pe Sohail singur şi plângând, pe pământ. După ce a declarat că a încercat fără succes să-i găsească pe părinţi  înăuntru, a decis să ducă copilul acasă. Safi are trei fiice şi a spus că cea mai mare dorinţă a mamei sale înainte de a muri este ca el să aibă un fiu.

În acel moment a decis: „Păstrez bebeluşul. Dacă familia sa este găsită, îl voi da. Dacă nu, îl voi creşte eu”, a declarat el pentru Reuters în noiembrie.

Safi a mai declarat pentru Reuters că l-a dus la medic pentru un control şi l-a inclus rapid în familia sa. L-au numit pe bebeluş Mohammad Abed şi au postat imagini cu toţi copiii lor pe pagina lui de Facebook.

După ce a apărut povestea de la Reuters despre copilul dispărut, unii dintre vecinii lui Safi – care observaseră întoarcerea lui de la aeroport cu câteva luni în urmă cu un bebeluş – au recunoscut fotografiile şi au postat comentarii despre locul în care se află într-o versiune tradusă.

Părinţii copilului au cerut ajutor la Crucea Roşie, însă fără succes. În cele din urmă, după ce a simţit că au rămas fără opţiuni, Razawi a contactat poliţia locală talibană pentru a raporta o răpire. Safi a declarat pentru Reuters că a avut grijă de copil, nu că l-a răpit.

În prezenţa poliţiei, copilul a fost în sfârşit înapoiat rudelor sale.

Acum, Ahmadi, soţia sa şi ceilalţi copii, care la începutul lunii decembrie au reuşit să se mute din baza militară şi să se instaleze într-un apartament din Michigan, speră că Sohail va fi adus în curând în Statele Unite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *