Skip to content
Politică

BEC, anunț oficial: NU se prelungește programul de vot

Biroul Electoral a anunțat că programul de vot NU se va prelungi, deși s-au făcut nenumărate cereri în acest sens atât de către românii din diaspora, dar și de către politicieni.

Purtătorul de cuvânt al BES, Andra Monica Asănică, a declarat, pentru Mediafax, că au fost primite de la mai multe asociaţii cereri pentru prelungirea perioadei de votare, dar judecătoarea a explicat că nu se poate, întrucât legea este clară şi nu lasă loc de excepţii.

„Nu au fost sesizate nereguli în ceea ce priveşte procesul electoral. În schimb, mai mulţi cetăţeni şi-a exprimat nemulţumirea, prin email sau telefonic, pentru faptul că s-au format cozi şi le este teamă că nu vor vota toţi. Am mai primit sesizări şi de la asociaţii care au cerut prelungirea programului de votare”, a precizat locţiitorul preşedintelui BES, Andra Monica Asănică.

Întrebată dacă se ia în considerare prelungirea programului de vot, purtătorul de cuvânt al BES a precizat că instituţia nu are atribuţii în acest sens, iar legea nu permite acest lucru.

„Potrivit dispoziţiilor legale, procesul electoral se încheie la ora 21:00. BES nu are competenţe să prelungească programul de vot în condiţiile în care textul de lege e clar şi nu lasă loc de excepţii”, a explicat Andra Monica Asănică.

În ceea ce priveşte recomandările BES către birourile secţiilor de votare, purtătorul de cuvânt a precizat că membrilor birourilor li s-a recomandat să eficientizeze „cât mai mult” procedura de completare a tabelelor. La secţiile unde reprezentanţii formaţiunilor politice au întârziat, BES a recomandat ca aceştia să fie primiţi.

„Oamenii lucrează la capacitate maximă, spre exemplu la Bologna nici nu au reuşit să se ridice de pe scaune. La secţia de la Ambasada din Paris o doamnă s-a simţit rău din cauza epuizării, i s-a dat puţină apă, a stat 5 minute după care şi-a reluat activitatea”, susţine judecătorul BES.

În Chișinău, oamenii deja încep să forțeze gardurile, strigând că vor să voteze.

 Oamenii forțează gardul, carabinierii se chinuie să-i țină în frâu. Se scandează: „vrem să votăm!” și „rușine!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *