Elena Lasconi a pierdut susţinerea partidului, iar USR nu va putea să utilizeze fondurile de campanie pentru Nicuşor Dan, deşi s-a votat susţinerea acestuia la prezidenţiale.
Biroul Electoral Central (BEC) a transmis, miercuri, precizări cu privire la modalitatea în care un partid care nu are candidat propriu la alegerile prezidenţiale poate face campanie pentru un anumit competitor, aşa cum se întâmplă la USR. Formaţiunea nu are voie să producă materiale publicitare care să îndemne alegătorii să voteze un candidat, dar poate să îşi exprime public susţinerea. Membrii partidului care nu are propriul candidat pot face campanie în nume propriu, exprimându-şi opiniile, dar fără a produce materiale publicitare care să fie plătite unor terţi. De asemenea, partidul fără candidat nu poate folosi cod de mandatar financiar (CMF) al unui alt candidat.
”Partidul politic care nu are calitatea de competitor electoral (nu a propus un candidat) nu poate realiza materiale publicitare politice proprii de tipul afişelor, broşurilor, pliantelor şi altor materiale tipărite, materiale de propagandă electorală în presa scrisă, materiale video sau materiale audio, indiferent de modul de diseminare, care să îndemne alegătorii să voteze sau să nu voteze unul sau mai mulţi candidaţi, indiferent dacă acestea sunt finanţate din fonduri proprii ale partidului sau realizate în regie proprie, însă îşi poate exprima public susţinerea pentru unul dintre candidaţii aflaţi în cursa electorală prin mesaje adresate membrilor şi simpatizanţilor partidului”, a transmis, miercuri, BEC, într-un comunicat de presă.
Potrivit documentului citat, de asemenea, membrii partidului politic care nu are calitatea de competitor electoral pot să îşi exprime în mod liber opinia cu privire la un candidat.
”Identificarea opiniilor politice exprimate cu titlu personal ar trebui, în mod normal, să rezulte din autodeterminarea individuală, dar pot fi luate în considerare elemente contextuale, de natura celor enunţate în cadrul considerentului (30) din preambulul Regulamentului 2024/900. Totodată, o opinie politică nu este considerată ca fiind exprimată cu titlu personal dacă se prevede o remuneraţie specifică din partea unor terţi, inclusiv prestaţii în natură, sau în legătură cu exprimarea opiniei respective”, se mai arată în document.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News