Skip to content
Politică

Beciu deplânge starea în care Tăriceanu a adus ALDE. Slăbirea luptei anti-abuzuri și planurile cu PNL EXCLUSIV

max-media.ro

Fostul vicepreședinte al ALDE Cătălin Beciu (unul dintre fondatorii partidului) a acordat miercuri o declarație pentru PSnews.ro, în care a deplâns starea în care formațiunea politică a fost adusă chiar de președintele ei, Călin Popescu-Tăriceanu.

Concret, l-am întrebat pe Beciu cum i se pare faptul că Tăriceanu – altădată un critic acerb al abuzurilor din instanțe și parchete – nu a exprimat nicio poziție pe scandalul din DNA. La rândul lui, fostul secretar de stat din Ministerul Energiei – precizând din start că preferă să se refere mai mult la ALDE și mai puțin la liderul partidului – a dat de înțeles că Alianța Liberalilor și Democraților și-a orientat discursul către zona de justiție mai mult din oportunism.

Mai grav: fostul guvernant a vorbit despre promovarea unor non-valori politice în ALDE și despre lipsa pluralismului de opinie în interiorul partidului.

„Nu mi-e ușor să discut despre oameni cu care mi-am petrecut timpul, ori cu care am stat la masă, chiar dacă m-au trădat. Nu sunt genul care să arunc cu lături în ventilator. Vă voi răspunde punctual, direct, referindu-mă mai mult la ALDE și mai puțin la Tăriceanu.

Așadar, ALDE a atacat tema justiției pentru a specula această nișă. Eram doar câțiva acolo care chiar credeam ceea ce spuneam. Eu continui să țin tema asta, cum sunt sigur că ați observat. Cred că DNA este o organizatie stalinistă, iar Codruța Kovesi este un personaj nefrecventabil in spatiul public românesc.

Dar să revin. Și alte teme abordate de catre ALDE erau tot false: competența celor promovați, libertatea de opinie… Orice s-ar fi întâmplat, tot Magdalena Grigore și Tudi ar fi fost promovati… Oricine ar fi comentat asta ar fi zburat. Partidul a fost contaminat. Țațe si ciudați – veniți din Cretacicul politicii românești – au preluat controlul partidului. Campionul mondial de box profesionist Adrian Diaconu (cu care presedintii făceau poze peste poze) nu a avut loc in ALDE. Om cu un masterat si care vorbeste fluent trei limbi…

De aceea am si demisionat. A trebuit să inființez un nou partid (Partidul Neoliberal) pentru ca liberalii practicanți să se poată exprima”, a punctat Cătălin Beciu.

În continuare, fostul vicepreșdinte al ALDE l-a descris pe Călin Popescu-Tăriceanu (chiar dacă fără să-l nominalizeze) drept un om care doar face calcule, fiind „foarte laș”, „o mașină de atins obiective personale”, precum și un om lipsit de „trăiri”, „regrete” și nu numai.

„Liderii (și mă refer la liderii tuturor partidelor) fac calcule. Atât. Nu simt nimic, n-au trăiri, n-au regrete, n-au preocupari legate de oameni, tară, prieteni, idealuri… Sunt mașini de atins obiective personale, cele mai multe fiind d-astea foarte lumești: case, terenuri, amante, bani… Mai sunt si foarte lași. Din lașitatea asta vine și sălbăticia cu care se devorează reciproc. Nu mai dezvolt, că mă enervez!”  a tunat omul de afaceri ploieștean.

În încheiere, l-am întrebat pe Cătălin Beciu dacă el consideră viabilă ipoteza unei încercări de reconciliere dintre Călin Popescu-Tăriceanu și PNL, având în vedere atât recenta nuanțare a discursului despre justiție a șefului Senatului, cât și insistențele lui Ludovic Orban de a negocia cu orice alt partid în afară de PSD (implicit, și cu ALDE).

„Dacă pentru ALDE va fi rentabil să sară în barca PNL, o va face fără nicio tresărire. Nu regrete, nu sentimente de vinovătie. Simplu și eficient. Onoarea scade randamentul politic. D-aia mă descurc eu greu în lumea ăstora”, a conchis Beciu, din nou evitând să se refere la persoane concrete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *