Skip to content
Politică

Beciu (ex-ALDE) a înființat Partidul Neoliberal: Nu suntem cunoscuți, nu ne-a arestat nimeni EXCLUSIV

alternativenews.ro

Cătălin Beciu (fost vicepreședinte și membru fondator ALDE) a acordat o amplă declarație pentru PSnews.ro despre formațiunea politică pe care a înființat-o recent: Partidul Neoliberal.

Pe 25 august, Tribunalul Municipiului București (TMB) a dispus înscrierea PN în Registrul Partidelor Politice, conform Portal.just.ro. Chiar dacă minuta prevede că decizia este atacabilă cu apel în termen de 5 zile, Beciu a explicat pentru PSnews.ro că a avut parte de un moment inedit în instanță, când procurorul de ședință a cerut și el înscrierea formațiunii.

„Nu avea cine să o mai conteste (hotărârea TMB – n.r.), pentru că nu mai putea să o conteste decât procuratura – termenele de contestare au fost depășite. Din momentul în care dosarul a intrat pe fond, nu se mai puteau depune contestații. Numai că procuratura a solicitat cot la cot cu noi înscrierea partidului”, a punctat politicianul.

Întrebat dacă nu cumva atitudinea procurorului s-a bazat pe o eventuală dorință de a-i da o lovitură lui Călin Popescu-Tăriceanu, prin înființarea unui partid care s-a rupt din ALDE, Cătălin Beciu a răspuns: „Eu nu mă pot gândi că lucrurile sunt atât de grave în România, încât procurorul să decidă o rupere din ALDE prin înscrierea partidului ăstuia în Registrul Partidelor. Dacă ar fi așa, ar fi foarte grav și orice fel de demers politic n-ar mai avea sens. Cred că pur și simplu argumentele noastre au fost solide, documentele au fost în regulă, n-am avut nicio contestație…

În continuare, am discutat cu fostul secretar de stat pentru IMM-uri despre denumirea partidului și despre faptul că termenul „neoliberal” a fost transformat într-o marotă de către aripa antiglobalistă a stângii românești.

„Neoliberalismul și globalismul doar printr-o confuzie regretabilă sunt puse în aceeași barcă. Eu nu am niciun fel de pretenție din partea stângii să aibă vreo cunoștință legată de doctrinele sau curentele politice. În ceea ce îndeobște denumim «stânga românească» sunt unii dintre cei mai obișnuiți abonați la contractele cu statul – adică un fel de antreprenori, dar doar un fel de antreprenori. La fel de bine, în ceea ce obișnuim să denumim «dreapta românească», veți găsi 90% oameni care își caută serviciu la stat. Chiar n-aș lua în calcul opinia cuiva dintr-o astfel de stângă legată de ceea ce crede el că înseamnă neoliberalism”, a afirmat Beciu.

Am insistat: de ce tocmai „neoliberal” și nu – de exemplu „hiperliberal” sau altă denumire? La rândul lui, fondatorul PN a profitat de ocazie ca să lanseze o săgeată către Călin Popescu-Tăriceanu, al cărei Alianță a Liberalilor și Democraților s-a poziționat acum în zona de stânga.

„Dacă vreți, putem să considerăm neoliberalismul ca fiind un liberalism puțin mai stringent sau mai puțin atenuat, mai puțin contaminat cu idei centriste, dacă nu chiar de stânga, pe alocuri. Uitați-vă, că se întâmplă chestia asta chiar pe eșichierul politic românesc: aveți ALDE, de pildă, care a luat foarte multe voturi din stânga, pentru că Tăriceanu era asociat cu momentul în care s-au dublat pensiile (chestiune care nu are foarte mare legătură cu preocupările liberale, cu antreprenoriatul etc). Nu că e rău să se dubleze pensiile, dar vă spun doar că electoratul preocupat de zona a pensiilor este de obicei de stânga. Și totuși: o mare parte dintre voturile ALDE au venit și de aici, a menționat Cătălin Beciu.

Nici Crin Antonescu nu a scăpat de criticile lui Cătălin Beciu, fostul secretar de stat calificându-l pe ex-președintele PNL drept un „autodeclarat liberal”, care „toată viața a avut serviciu la stat”. Înainte să redăm citatul, trebuie să prezentăm că, prin „popular”, se înțelege actuala afiliere a PNL la grupul PPE din Parlamentul European.

„A existat un lider al PNL-ului (cel mai mare partid popular din România), pe numele lui Crin Antonescu. Crin Antonescu, autodeclarat «liberal», a primit o grămadă de voturi și foarte multă simpatie populară, în vreme ce el toată viața a avut serviciu la stat. Pentru mine, ziua de 25 înseamnă că vine TVA-ul; pentru Crin Antonescu, ziua de 25 însemna prima zi de Crăciun. Deci e o diferență privind felul în care vedem lumea între ăștia care suntem liberali practicanți și cei care ne autodeclarăm liberali. De aceea, în Partidul Neoliberal am strâns doar liberali practicanți (oameni care au companii, medici, avocați), pentru că e timpul ca cineva să facă și un partid cu adevărat liberal. Eu cred că am reușit noi să facem asta”, a opinat Beciu.

Totuși, Cătălin Beciu a evitat să prezinte o platformă-program, limitându-se la a spune că aceasta va fi anunțată cu ocazia Congresului ce va avea loc pe 22 septembrie la Snagov.

„Ăsta nu este un partid de lider, ci un partid construit pe schelet antreprenorial, pe principii antreprenoriale. Sunt oameni serioși aici: niște ciudați fără dosare penale, fără datorii la stat, cu companii serioase în spate. Mai sunt foarte multe ciudățenii în partidul ăsta: ne-am întâlnit de foarte multe ori și niciodată n-a venit cineva cu vreo nepoată, verișoară, amantă, în dorința de a-i căuta serviciu. Suntem oameni care discutăm despre lucruri foarte practice și suntem aici pentru a ne ajuta”, a adăugat fostul guvernant.

Cătălin Beciu nu a fost prea darnic în detalii nici când i-am solicitat să ne dea câteva nume cunoscute din Partidul Neoliberal.

„Suntem oameni care nu aveam cum să fim cunoscuți, pentru că nu ne-a arestat nimeni până acum. Nici nu facem obiectul unor dosare de senzație (ca să ne fi văzut toată lumea), nici nu dansăm la televizor la ore târzii… Suntem oameni care avem firme, muncim, construim… Pe toți ne leagă o singură calitate: avem capacitatea de a visa și după aceea de a ne atinge visul (punem cumva lucrurile pe făgaș)”, a spus în schimb ex-guvernantul ALDE.

El a adăugat că până în prezent PN are „organizații complete în 22 de județe” și  că statutul ce va fi prezentat cu ocazia Congresului va prevedea ca președintele formațiunii să fie ales întâi cu 50% + 1 dintre voturi, apoi cu o treime a acestora pentru următorul mandat. După Congres, Partidul Neoliberal va solicita afilierea la Internaționala Liberală, potrivit aceluiași fost secretar de stat pentru IMM-uri.

În altă ordine de idei, Cătălin Beciu a precizat că Partidul Neoliberal își propune pentru alegerile din 2019 (europarlamentare), apoi cei din 2020 (locale și parlamentare) un scor electoral „între 7 și 9% (care este perfect posibil), pentru că în principiu cam acesta este corespondentul în societate al unui partid cu acest tip de preocupări”.

„Există un număr de antreprenori, medici, avocați etc. în România care își doresc să se termine cu toată presiunea asupra mediului de afaceri, cu tot circul presărat cu cătușe, anchete etc. Nu mi-am făcut iluzia că vom avea 48% începând de peste 4 ani. Suntem oameni care avem firme. Niciunul dintre noi nu și-a propus să câștige 3 milioane în 2 săptămâni. Știm că toate lucrurile serioase se fac greu.

Ce se întâmplă acum pe scena politică românească este dramatic: toate partidele sunt contaminate, nimeni nu are niciun fel de soluție de însănătoșire. În momentul în care ar apărea un lider foarte puternic, ar fi fost nevoit să se apuce de epurări. Liderul foarte puternic n-ar putea niciodată să fie votat fără să fie el însuși contaminat, pentru că altfel n-ar putea fi pe placul celorlalți. Iar dacă totuși îi trece prin cap ideea năstrușnică de a face epurări, partidul cu pricina va avea un răspuns imun imediat”, a continuat omul de afaceri din Prahova.

În încheiere, i-am atras atenția lui Cătălin Beciu că acronimul PN va fi lesne confundat cu cel al PNL. Afaceristul ploieștean din nou a profitat de ocazie ca să atace pe cineva – de data aceasta, în persoana lui Ludovic Orban, un „liberal cu foarte multe slujbe la stat”.

„Ar fi regretabilă confuzia între noi și PNL. Noi nu suntem populari. PNL-ul e un partid în disoluție. De fapt, e ușor de eliminat confuzia: la ei, președinte este domnul Orban. E simplu. Un liberal foarte serios, despre care însă nu știu nimic din piața liberă – nu știu exact cum se numește firma domnului Orban, nici câți angajați a avut, nici cum stă cu plata TVA-ului, nu știu cât impozit pe profit a plătit în ultimii 25 de ani… Nu știu nimic despre liberalul Ludovic Orban din punctul ăsta de vedere. Știu în schimb că a avut foarte multe slujbe la stat (și dânsul, și fratele dânsului)… Dacă așa arată liberalismul, nu e bine. Ai noștri n-au avut slujbe la stat”, a conchis Beciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *