Skip to content
Internațional

Beijingul sărbătoreşte cu mare fast împlinirea a 70 de ani de la instalarea regimului comunist

Manifestaţiile prilejuite de împlinirea a 70 de ani de la proclamarea regimului comunist în China au debutat cu 70 de lovituri de tun trase din imensa Piaţă Tiananmen, în centrul Beijingului, relatează AFP.

Nimic nu poate zdruncina fundamentul marii noastre naţiuni. Nimic nu poate împiedica naţiunea şi poporul chinez să meargă înainte„, a declarat Xi Jinping, îmbrăcat într-un costum de culoare închisă, pe modelul celor purtate de Mao.

Preşedintele Xi şi-a ţinut discursul la Poarta Tiananmen, acelaşi loc în care înaintaşul său Mao Zedong a proclamat republica Populară Chineză la 1 octombrie 1949.

Ulterior, el a trecut în revistă trupele în picioare într-o maşină decapotabilă, înainte de paradă militară ultrasecurizată, informează agerpres.ro.

Cu 15.000 de soldaţi, sute de tancuri, rachete şi avioane de luptă, defilarea, organizată la 1 octombrie din zece în zece ani, a fost una dintre cele mai uriaşe văzute vreodată la Beijing.

Festivităţile se desfăşoară sub o foarte strictă supraveghere: numai un public ales cu mare atenţie a fost admis pe Bulevardul Păcii Eterne pentru a asista la parada militară.

Xi Jinping, care a întărit autoritatea Partidului Comunist Chinez după preluarea puterii la sfârşitul lui 2012, este adeseori considerat ca fiind cel mai puternic lider chinez de la domnia lui Mao (1949-1976).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *