Skip to content
Opinii & Analize

Belarus, sau BieloRUSIA, vital pentru Rusia în confruntarea cu NATO. De ce Vladimir Putin nu-l suportă pe Alexander Lukashenko

marius constantin
" "

Până în 1991, Belarus a avut numele oficial de Bielorusia, fiind la origine un stat al rușilor, controlat de Moscova în totalitate și cu un popor care are rădăcinile în Rusia. Protestele din Belarus nu sunt anti-Rusia și nici nu există acest discurs, ci sunt împotriva lui Alexander Lukashenko, președintele țării din 1994. Modul în care Rusia va gestiona protestele, ar putea să le întoarcă împotriva sa.

Dar Bielorusia nu are doar un trecut istoric legat de Rusia, ci este esențială pentru Rusia într-o viitoare confruntare cu NATO, chiar dacă Lukashenko n-a fost de acord să se instaleze unități militare ale Moscovei pe teritoriul Belarusului.

" "
" "

Rușii au lăsat între Polonia și Lituania doar o mică frontieră ce duce spre nordul continentului. Însă această frontieră poate fi blocată ușor cu ajutorul Bielorusiei. Granița dintre Polonia și Lituania se află chiar între Bielorusia și Kaliningrad. Nu e greu să ne imaginăm că în caz de război Rusia vs. NATO, rușii vor bloca trecerea trupelor NATO.

Cu alte cuvinte, Bielorusia are un rol esențial pentru interesele Rusiei în nordul continentului. În doar câteva ore, Rusia poate cuceri Lituania, Letonia și Estonia, apoi să se ducă amenințător spre Finlanda, Suedia etc. Trupele NATO nu ar putea trece de blocajul format de Bielorusia cu Kaliningrad, în nordul Poloniei.

În realitate, Rusiei nu-i pasă de Lukashenko, ci de stabilitatea unei regiuni care îi poate aduce beneficii. Pentru că Rusia și Lukashenko au făcut jocuri separate de-a lungul deceniilor.

Lukashenko a practicat un joc periculos încă de la începutul mandatului său, în 1994. Deși poate părea că a slujit Rusia, Lukashenko n-a făcut deloc asta și a reprezentat o problemă constantă pentru Moscova, mai ales după ce Vladimir Putin a ajuns la conducerea Rusiei în 2001.

După ce a văzut că Putin îi blochează accesul la Kremlin, Lukashenko a trecut la un discurs anti-Rusia și a alimentat naționalismul din Belarus. Președintele Bielorusiei a preluat tot controlul forțelor „pro Rusia” și nu a ezitat să aresteze personalități și să le acuze că ar face jocurile Moscovei. Lukashenko a dus o campanie pentru suveranitatea Bielorusiei și cu mesaje dure pentru Moscova, solicitând suveranitate și acuzând Kremlinul că încearcă să înghită Belarusul.

De ce Putin nu-l suportă pe Lukashenko

Pe de o parte, Lukashenko a avut mereu dreptate să se teamă de Putin. Cei doi sunt reprezentanții a două generații diferite. Lukashenko urmărește un model învechit, al liderului absolut și obsedat după putere, în timp ce Putin a transformat Rusia într-un stat capitalist, ține la imaginea sa pe plan internațional și nu se aruncă din prima într-o bătălie, mizând pe o intervenție de catifea. Intervenții de catifea s-au văzut în Ucraina și Siria. O forță militară care acționează rapid și pe ascuns.

Vladimir Putin și Alexander Lukashenko, sursa: aljazeera.com

Alexander Lukashenko a refuzat de-a lungul timpului să vândă companii bieloruse către Rusia. Cu cât Rusia a insistat mai mult, cu atât el s-a opus, uneori fiind nevoit să cedeze doar după ce Kremlinul a blocat economia Bielorusiei. Dar acest lucru nu înseamnă că nu are aliați în Rusia. Ba chiar foarte mulți, însă Vladimir Putin nu e printre ei. Mai mulți politicieni cu influență și oligarhi de la Moscova îl susțin pe președintele Bielorusiei, scrie intellinews.com.

Vladimir Putin a trecut cu vederea și faptul cu Bielorusia a făcut de-a lungul timpului comerț cu petrol cumpărat din Rusia. Unele estimări spun că între 10 și 20% din PIB-ul Bielorusiei a fost realizat în ultimii ani pe o schemă pusă la cale de Lukashenko – Bielorusia cumpăra petrol din Rusia, îl prelucra puțin și îl vindea mai departe în Europa la suprapreț pentru a scoate profit. Dar în acest an, Rusia a pus capăt acestui joc, mai ales că prețul petrolului s-a prăbușit.

În 2018, relațiile tensionate dintre Rusia și Bielorusia au ajuns la nivel oficial. Mikhail Babich a fost numit ambasadorul Rusiei la Minsk și acesta a încercat să coaguleze o opoziție anti-Lukashenko. Babich s-a întâlnit cu reprezentanți ai opoziției sau ai societății civile. Sub presiunea Kremlinului și fără sprijinul aliaților săi, Lukashenko a ajuns izolat în fața acestor proteste. Pentru că de la an la an, sprijinul său de la Moscova devine tot mai firav după ce oligarhii ori își pierde puterea economică, ori se sting rând pe rând.

Înainte de alegerile prezidențiale, Bielorusia a arestat 33 de mercenari ruși – scrie presa internațională – care se aflau în Minsk. Misterul din spatele acestei mișcări va fi greu de explicat în următorii ani. Ori Lukashenko și-a salvat fotoliul cu această mutare, ori l-a pierdut definitiv.

Vladimir Putin nu-l suportă pe Alexander Lukashenko, motiv pentru care nu se grăbește să-l ajute, deși președintele Belarusului este disperat și izolat. Dar cazul ideal pentru Rusia este să aibă un Lukashenko slab la conducerea țării, care să devină ascultător la ordinele primite de la Moscova.

Vladimir Putin nu preferă nici reprezentanții opoziției, care oricum nu sunt pro-Occident, neavând interese de aderare a țării la NATO sau de apropierea de UE. Svetlana Tikhanovskaya a fugit în Lituania, nu în Polonia unde ar fi avut și legătură directă cu UE, NATO și SUA. Președintele Rusiei nu-și dorește un lider al Bielorusiei care să vină pe un val popular și să profite de proteste pentru a-și impune ideile. Putin are nevoie de cineva docil, iar momentan Lukashenko e cel mai bun candidat.

Totuși, Rusia probabil îl va lăsa pe Lukashenko să cadă de a conducere dacă protestele vor continua, pentru ca Putin să pară un salvator al patriei care a respectat voința poporului. Însă protestele din Bielorusia sunt o amenințare și pentru Rusia, deoarece creează un precedent. Stingerea protestelor este esențială pentru regimul de la Kremlin, dar influențele din UE și SUA nu fac decât să le alimenteze.

Între timp, peste ocean, Donald Trump are numeroase alte probleme și o campanie electorală de dus, cu un Joe Biden care vine amenințător spre Casa Albă. O confruntare cu Rusia e tot ce-i mai lipsește președintelui american, mai ales că ar putea să se termine totul ca în Ucraina și știe că Rusia nu va renunța ușor la Bielorusia. Pentru a evita o nouă Ucraina 2, SUA va trebui să se implice direct și complet, nu vor fi suficiente doar jocurile de culise sau declarațiile politice. Oricum o poziționare a lui Donald Trump în problemele din Bielorusia pare foarte dificilă acum și președintele american trebuie să-și calculeze bine toate oportunitățile.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *