Ministrul belgian al Sănătății, Frank Vandenbroucke, a contactat autoritățile române pentru a afla cum controlează țara autenticitatea diplomelor de medicină dentară, ca urmare a unor rapoarte privind persoane cu diplome românești care doresc să profeseze în Belgia, dar care au cunoștințe limitate în domeniul stomatologic.
Presa belgiană a relatat recent că aproape jumătate dintre dentiștii care au început să lucreze în Belgia anul trecut erau străini. Dintre aceștia, peste o treime și-au obținut diploma într-o altă țară europeană. Diplomele românești reprezintă și acestea un sfert din diplomele străine, potrivit Brussels Times.
Dar „când [candidații cu diplome românești] se prezintă în fața comisiei de acreditare, nu pot răspunde la cele mai simple întrebări”, a declarat Frank Herrebout, președintele Asociației stomatologilor flamanzi, organizația care a tras semnalul de alarmă.
Potrivit asociației, candidații cu diplome românești par să știe foarte puțin despre asistența stomatologică.
Aceasta a acuzat școlile publice din România că vând diplome, în special unor cetățeni din afara UE, dintre care mulți sunt tunisieni.
Cu toate acestea, deoarece Belgia trebuie să recunoască diplomele emise de UE, nu poate respinge automat candidații doar pentru că dețin diplome românești.
Pentru a rezolva această problemă, Vandenbroucke a contactat, așadar, autoritățile române pentru a vedea cum monitorizează acestea calitatea diplomelor dentiștilor.
Acesta a adăugat că Belgia consideră cooperarea medicală cu România „foarte importantă”, întrucât „mulți medici și profesioniști români din domeniul sănătății lucrează în Belgia”.
Fotografia are rol descriptiv.
Autor: Annie-Sophie Gayet. Sursa: euractiv.com.
Credit foto: Affidea.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News