Skip to content
Externe

Belgia, condamnată de CEDO într-o speţă privind eutanasia

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronunţat marţi pentru ”prima dată” asupra unei legislaţii care autorizează eutanasia, validând procedura belgiană care duce la actul eutanasierii, dar condamnând Bruxellesul pentru ”sfidările” în controlul a posteriori, informează France Presse.

Curtea precizează că decizia sa ”nu se referă la existenţa sau nu a unui drept la eutanasie” în general, ci la ”compatibilitatea” cu Convenţia Europeană privind Drepturile Omului a unei eutanasii practicate asupra mamei unui reclamant belgian, care suferea de depresie profundă de aproape 40 de ani şi dorea să renunţe la viaţă.

Este ”prima dată” când CEDO ”se pronunţă asupra unei legislaţii care autorizează eutanasia”, a comentat, pe Twitter, Nicolas Hervieu, jurist specializat în drept european. ”Deşi confirmă absenţa unui drept de a muri, Curtea consideră că nimic nu interzice eutanasia, (dacă ea este) încadrată de garanţii legale”, a adăugat Hervieu.

Reclamantul afirma că nu fusese prevenit în legătură cu eutanasia mamei sale, de care el a aflat a doua zi după decesul acesteia în aprilie 2012. El a depus o plângere în penal, în final clasată de Parchet, care a estimat că eutanasia ”s-a derulat potrivit prevederilor legale” belgiene, adaugă Curtea.

Examinând prevederile legii belgiene privind eutanasia, în vigoare din 2002, CEDO a considerat că acele dispoziţii care încadrează ”actele şi procedura prealabile eutanasiei” ar constitui ”în principiu un cadru legislativ adecvat pentru a asigura protejarea dreptului la viaţă al pacienţilor aşa cum cere articolul 2 al Convenţiei” (dreptul la viaţă).

În schimb, judecătorii au evidenţiat ”sfidările” în analizarea ”a posteriori a eutanasiei practicate”, efectuată de o comisie federală de control şi evaluare a eutanasiei: potrivit CEDO, legislaţia nu garantează acestui organism o independenţă suficientă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *