Skip to content
Politică

Ben-Oni Ardelean nu-l vede cu ochi buni pe Toader: Se ajunge din nou la epoca Năstase! EXCLUSIV

banatulazi.ro

Interviurile video PSnews.ro au continuat joi, avându-l ca invitat pe deputatul PNL Ben-Oni Ardelean, vicepreședinte al Camerei Deputaților și al Comisiei pentru politică externă din forul legislativ inferior.

Același parlamentar este vicepreședinte al PNL responsabil cu justiția și drepturile cetățenești, motiv pentru care a fost solicitat să comenteze recentele tulburări din domeniu, centrate în jurul DNA și al ministrului Tudorel Toader.

La rândul lui, Ardelean a atras atenția că demersurile lui Toader riscă să politizeze justiția și să o readucă în situația în care se afla pe vremea premierului Adrian Năstase. În acest context, deputatul de Timiș a pledat insistent pentru un dialog între toate părțile implicate.

Zona de dreptate este una extrem de sensibilă. Un mare gânditor în zona politică – John Rawls – spunea că dreptatea este singura valoare autosustenabilă din societate. Adică noi toți ne dorim dreptate. Dacă dreptatea este undeva între noi și cineva face un pas greșit, toți ceilalți sunt lezați de zona aceasta a dreptății. Și vrem cu toții să ni se facă dreptate și să existe o justiție dreaptă, corectă, să existe administrarea dreptății într-un mod drept și corect făcută în societate.

Am avut și avem în continuare foarte multe semne de întrebare, îngrijorări că – într-un fel sau altul – se încearcă să se ajungă din nou la epoca Năstase, în care oamenii din zona justiției sau a instituțiilor de forță erau chemați la partid și li se spunea: «Pe ăla-l arestăm, pe ăla-l lăsăm liber; la ăla-i facem culoar, la ălălalt îi închidem drumurile». Lucrul acesta a scos oamenii în stradă în primăvară (și știți foarte bine ce s-a întâmplat atunci), pentru că a existat această îngrijorare majoră că – într-un fel sau altul – se lezează zona justiției. Oamenii ăia care au ieșit în stradă n-aveau toți dosare sau nu aveau toți intenția de a băga pe unii sau alții la pușcărie, ci ideea era de a lăsa zona justiției într-o zonă a corectitudinii pentru fiecare dintre noi.

Aceeași îngrijorare o avem acum: că într-un mod mult mai proceduralist, subtil și pe sub masă domnul Tudorel Toader împreună cu PSD-ul încearcă să manevreze într-un mod ilicit zona justiției. Și de aceea suntem cu ochii cât cepele pe toată zona aceasta a justiției. Am adus punctele de vedere vizavi de aceste inițiative legislative și modificări pe legile justiției, și bineînțeles că urmărim cu mare interes tot ceea ce se întâmplă din partea actorilor în zona respectivă: a CSM-ului, a Inspecției Judiciare, a Comisiei de la Veneția, cei care vin din alte zone care sunt afectați, ANI, penitenciare… Toți trebuie să aibă un cuvânt de zis aici”, a explicat Ardelean.

Deputatul a avertizat că o justiție incorectă și lipsită de independență „va afecta imediat” în mod negativ economia, drepturile omului și relațiile internaționale

În ceea ce privește conflictul dintre DNA și Inspecția Judiciară, Ben-Oni Ardelean a arătat că acesta provine „din aceeași zonă: de la lezarea justiției, a dreptății”.

„Eu cred că oamenii aceștia trebuie să vină toți la aceeași masă. Când însă mecanismul este perturbat, când între ei nu există decât acuze și replici dure (televizate sau nu) și nu există o ședere la masă, o negociere directă pe tot ceea ce înseamnă dreptatea și adevărul, în momentul acela se va ajunge într-o zonă de toți contra toți – o zonă de haos. Gestionarea proastă și încercările perfide de a schimba mecanismele acestea și de a le politiza au dus la conflictele interne. Plus setea de putere a unora, plus nebunia altora. Sunt diverse motive pentru care se ajunge într-o astfel de zonă destul de precară și de șubredă din punctul de vedere al democrației”, a mai zis Ardelean.

În ceea ce privește demersul lui Tudorel Toader de a sesiza Comisia de la Veneția în legătură cu schimbarea procedurii de numire a procurorului general, Ben-Oni Ardelean a apreciat această inițiativă, mergând pe aceeași idee a consultării tuturor celor care au un cuvânt de spus.

„Deseori se încearcă să se facă lucruri la limita legii, să se spună: «Eu n-am nimica împotriva!» De la a nu avea nimica împotrivă la a fi corect, moral și cinstit e altceva. Avocații au vorbă: «e legal, dar nu-i cinstit». S-ar putea uneori să fie legal ceea ce se întâmplă și s-ar putea uneori ca domnul Tudorel Toader, în teoria seacă, profesorală, să aibă dreptate, dar în practica de zi cu zi să nu aibă dreptate și dimpotrivă: chiar să fi avut experiențe traumatizante pe zona respectivă.

Eu nu știu exact (că n-am făcut un studiu comparativ) dacă în perioada lui Năstase, din punctul de vedere al teoriei, lucrurile erau incorecte. Eu cred că erau și atunci destul de corecte; problema era că se abuza de sfera respectivă atunci. Nu vrem să ne întoarcem la acele abuzuri. Vrem ca justiția să fie independentă – tocmai de aceea am cerut ca să nu se politizeze zona aceasta și numirile să nu le facă un ministru care este politic, partinic.

Și președintele țării este un om politic, dar nu mai este partinic, pentru că el nu are dreptul să fie membru de partid (constituțional, cel puțin). Iar din punctul de vedere al lui Klaus Iohannis, eu chiar nu cred că cineva are vreo bănuială că ar fi implicat în demersurile unui partid sau al altuia. Cel puțin în PNL nu este implicat – asta vă garantez!

De ce am vrea să afectăm zona aceasta? (…) De ce ipotetic să pun decizia într-o zonă partinică, când o pot lăsa într-o zonă apolitică și nepartinică?” s-a întrebat Ardelean.

 

Puteți urmări secvența de la minutul 24:33 până la final.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *