Skip to content
Opinii & Analize

Beneficiile nevăzute ale apartenenței la UE. Cum s-a schimbat calitatea vieții românilor în ultimii 20 de ani

Ultimii 10 ani de zile nu au adus o schimbare substanțială în ceea ce privește calitatea vieții românilor. Principalul indice care măsoară calitatea vieții, Human Development Index (HDI), arată că țara noastră ocupă locul 49 în lume, cu un scor de 0.828 (unde 1 reprezintă valoarea maximă). Din acest punct de vedere, ultimii 10 ani nu au adus o schimbare majoră în calitatea vieții, România menținându-se în jurul valorii de 0.8. Totuși, momentul aderării la Uniunea Europeană a adus o schimbare profundă în calitatea vieții românilor, iar cifrele arată clar lucrul acesta.

Aderarea la UE, momentul decisiv în schimbarea calității vieții românilor

Chiar dacă în ultimii 10 ani, România se menține mai degrabă pe un platou, cu o îmbunătățire minimă a calității vieții, datele sunt mult mai stringente dacă comparăm perioada 2000 –  2010. La începutul anilor 2000, țara noastră abia depășea valoarea de 0.7, echivalentul din prezent al statelor din nordul Africii precum Algeria sau Egipt. România a cunoscut saltul cel mai important în schimbarea calității vieții odată cu aderarea la Uniunea Europeană, lucru care a generat o îmbunătățire substanțială.

HDI este construit pe baza a mai multor indicatori esențiali în măsurarea calității vieții. Față de începutul anilor ’90, speranța de viață a românilor a urcat acum la 76 de ani. Rata omuciderilor la 100.000 de locuitori s-a stabilizat în jurul valorii de 1,3. Inegalitatea s-a adâncit însă în ultimii ani, în ciuda faptului că venitul per capita a crescut substanțial în ultimii 30 de ani. Potrivit datelor, în România peste 70% dintre locuitori au o conexiune la internet, o creștere substanțială față de începutul anilor 2000.

Mortalitatea infantilă, un indicator cheie

În lucrarea sa Numbers Don’t Lie: 71 Stories to Help Us Understand the Modern World, profesorul Vaclav Smil de la Universitatea Manitoba din Canada, consideră că la fel de important ca HDI în analiza calității vieții dintr-un anumit stat este și indicatorul mortalității infantile: numărul de decese înregistrate în primul an din viața unui copil, raportate la 1000 de nou-născuți. Potrivit profesorului Smil, indicatorul este important pentru că este aproape imposibil ca un stat să aibă rate scăzute ale mortalității infantile în lipsa unor condiții esențiale care definesc calitatea vieții: sistem medical eficient, alimentație sănătoasă, condiții sanitare adecvate, acces la sprijin social pentru familii dezavantajate etc.

Din acest punct de vedere România stă mult mai prost. Potrivit datelor Băncii Mondiale, mortalitatea infantilă în România, deși în scădere în ultimii ani, se situează la 6/1000 de nou-născuți. Altfel spus, în România 6 copii din 1000 de nou-născuți nu trec de primul an de viață. Din acest punct de vedere, România se află în primele 40 de state ale lumii în privința mortalității infantile, peste state precum Belarus, Rusia, Cuba, Bulgaria sau Malaysia, care înregistrează scoruri mai mici la acest indicator.

Totuși, partea bună e că țara noastră a înregistrat o scădere constantă în ceea ce privește mortalitatea infantilă. În ultimii 5 ani ai regimului comunist, România înregistra între 24 și 25 de decese la 1000 de nou-născuți, cifră comparabilă în prezent cu situația din Irak sau Republica Dominicană. Până în anul 2000, România continua să înregistreze în jur de 20 de decese la 1000 de nou-născuți, însă după 2007, momentul aderării la UE, și până în prezent cifrele scad de la 13/1000 de nou-născuți, până la 6/1000 de nou-născuți.

Cifrele nu mint. Guvernanții mai au de făcut progrese semnificative pentru îmbunătățirea calității vieții românilor, însă nu trebuie uitat faptul că pe lângă alte beneficii ale aderării la Uniunea Europeană, una dintre cele mai clare este cea legată de schimbarea calității vieții.

1 comentariu la “Beneficiile nevăzute ale apartenenței la UE. Cum s-a schimbat calitatea vieții românilor în ultimii 20 de ani

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *