BERD îşi menţine estimările privind un avans de 3,2% al economiei româneşti în 2024

Sursă foto: Facebook

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) nu şi-a modificat estimările privind evoluţia economiei româneşti în 2024 şi avertizează că principala vulnerabilitate rămâne poziţia fiscală, potrivit unui raport publicat miercuri de instituţia financiară internaţională.

Conform celor mai recente prognoze ale BERD, PIB-ul României ar urma să înregistreze un avans de 3,2% în acest an, similar estimărilor din luna septembrie 2023. Creşterea ar urma să accelereze la 3,4% anul viitor, se arată în raportul publicat cu ocazia reuniunii anuale a BERD, care se desfăşoară zilele acestea la Erevan (Armenia).

Potrivit BERD, ritmul de creştere a economiei româneşti a încetinit semnificativ în 2023, până la 2,1%, chiar dacă aceasta a fost una din cele mai bune performanţe înregistrate la nivel regional. Totuşi diminuarea consumului privat, în contextul inflaţiei ridicate, a fost contracarată de creşterea investiţiilor şi a cheltuielilor guvernamentale. După un an 2023 slab, producţia industrială a început să îşi revină, în condiţiile în care producţia de automobile a crescut cu 7% în ritm anual în primul trimestru. În plus, pentru prima dată după 2016, exporturile au avut o contribuţie pozitivă la creşterea economică, apreciază BERD.

„Principala vulnerabilitate rămâne poziţia fiscală, în condiţiile în care deficitul fiscal s-a înrăutăţit până la 5,9% din PIB în 2023 (pe cash). Cheltuielile publice sunt aşteptate să crească în continuare, în contextul majorării salariilor în sistemul public şi a pensiilor, sprijinind consumul dar riscând să creeze un deficit şi mai mare în 2024”, avertizează BERD.

„Creşterea economică este aşteptată să atingă 3,2% în 2024 şi 3,4% în 2025, pe măsură ce inflaţia se moderează iar condiţiile financiare se relaxează treptat. O consolidare fiscală dureroasă începând din 2025 şi posibilele presiuni din partea pieţei reprezintă principalele riscuri la adresa creşterii economice pe termen mediu”, se mai arată în raportul instituţiei financiare internaţionale.

La nivel general, BERD este în prezent mai puţin optimistă cu privire la perspectivele economice pentru cele aproximativ 40 de ţări în care activează. Conform celor mai recente prognoze, regiunea în care BERD activează ar urma să înregistreze o creştere economică de 3% în acest an, peste cea de 2,5% înregistrată în 2023. Cu toate acestea, avansul din acest an ar fi cu 0,2% mai mic decât cel estimat în luna septembrie.

„Anul acesta va fi unul mai bun. Dar desigur, există foarte multă incertitudine. Vestea tristă este că ţările în care operăm sunt afectate acum de consecinţele a două războaie: cel din Ucraina şi cel din Gaza”, a declarat economistul şef al BERD, Beata Javorcik.

BERD este unul dintre principalii investitori instituţionali din România iar până în prezent a investit 10,9 miliarde de euro prin 524 proiecte în ţară, concentrându-se pe finanţarea infrastructurii şi dezvoltarea sectorului privat şi a pieţelor de capital.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: