Berlinul se va retrage din acordul cu Polonia privind repararea tancurilor Leopard

Germania ia în calcul anularea acordului cu Polonia prin care trimitea tancurile Leopard avariate din Ucraina pentru reparații. Motivul rezilierii acordului este costul ridicat al serviciului.

Berlinul consideră așteptările Poloniei în privința reparațiilor „absolut nerezonabile”. Serviciul de presă al Ministerului de Externe al Germaniei a explicat, însă, că decizia finală nu a fost luată încă și că discuțiile sunt încă în curs de desfășurare.

Potrivit postului german de radio Deutschlandfunk, decizia finală privind cooperarea dintre Varșovia și Berlin pentru repararea tancurilor Leopard urmează să fie anunțată în viitorul apropiat.

Între timp, cotidianul Handelsblatt relatează că Grupul polonez de armament (PGZ) a cerut sume de zece ori mai mari pentru reparații decât cele obișnuite. Berlinul nu rămâne totuși fără alternativă.

O altă opțiune pentru Germania este repararea tancurilor în Ucraina și evitarea transportului acestora până în Polonia. În acest scop, Berlinul ar urma să semneze un acord cu compania ucraineană de armament Ukroboronprom, cu care are deja contracte.

De asemenea, Lituania ar putea beneficia de pe urma neînțelegerilor dintre Polonia și Germania, o altă posibilitate fiind aceea de a repara tancurile în centrul de service german din orașul Jonava, în centrul Lituaniei, potrivit Handelsblatt.

Inițial, tancurile Leopard urmau să fie reparate în centrul Bumar-Łabędy din sudul Poloniei, așa cum au promis premierul polonez Mateusz Morawiecki și ministrul Apărării Mariusz Błaszczak în timpul vizitei din aprilie.

Încetarea acordului dintre Germania și Polonia ar putea duce la probleme serioase pentru centrul Bumar-Łabędy, aflat în dificultate, în ciuda creșterii producției și reparațiilor de echipamente militare generate de războiul din Ucraina.

„Timpul trece, iar angajații își dau seama încet-încet că promisiunile premierului și ale ministrului Apărării sunt greu de îndeplinit”, relatează Onet.

Autor: Aleksandra Krzysztoszek. Sursa: euractiv.com. Credit foto: Defense News.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: