Biden, la Chicago, pentru a-i preda ştafeta lui Harris şi a-şi lua adio politic

Sursă foto: Joe Biden

Democraţii se pregătesc să scoată ”batistele” luni seara pentru Joe Biden, care-i va preda solemn ştafeta Kamalei Harris în deschiderea Convenţiei democrate, relatează AFP.

Nu acelaşi lucru se poate spune despre manifestaţii propalestiniene, care vor să-şi exprime furia împotriva preşedintelui preşedintelui şi vicepreşedintei pe străzile din Chicago.

În urmă cu nici o lună, partidul se aştepta să-l învestească pe preşedintele octogenar, împotmolit în sondaje.

Însă, după retragerea lui Joe Biden la 21 iulie, democraţii încep să viseze din nou la o victorie a candidatei lor în vârstă de 59 de ani împotriva lui Donald Trump.

Cum să-şi imaginezi că Joe Biden nu resimte nicio amărăciune în faţa acestei debordări de entuziasm pe care candidatura sa nu a provocat-o niciodată?

”STIMĂ URIAŞĂ”

Îi va fi interzis, însă, luni să exprime altceva decât o susţinere neclintitiă în discursul său.

Va fi totodată un fel de testament, după o jumătate de secol de viaţă politică, chiar dacă Joe Biden a promis să joace un rol în campanie.

El urmează să pledeze în favoarea democtraţiei împotriva lui Donald Trump, care nu şi-a recunoscut niciodată înfrângerea din 2020 şi care nu s-a angajat să recunoscă un verdict defavorabil al uneor în noiembrie.

”Voi avea batiste de hârtie mâine”, a declarat AFP LaurieBeth Hager, o delegată democrată care reprezintă North Dakota.

”Sunt uimită de curajul politic care i-a trebuit” pentru a se retrage, adaugă ea.

”Există o stimă uriaşă” faţă de preşedintele democrat, a comentat duminică la CNN J.B. Pritzker, guvernatorul Illinoisului, statul în care se află Chicago, ”dar (americanii) au nevoie să ştie că votează cu cineva care îi poate entuziasma”.

Acum, că a renunţat, Partidul Democrat debordează de afecţiune faţă de „Joe”, care va pleca în vacanmţă în California, imediat ce alocuţiunea sa se încheia.

Nimeni nu se îndoieşte că emoţia va fi foarteputernică dacă, aşa cum circulă zvonurile, Kamala Harris i se va alătura pe scenă luni seara.

MANIFESTAŢII

Nicio lacrimă nu este însă de aşteptat de la manifestanţi propalestinieni, care vor să protesteze faţă de politica de susţinere a Israelului a administraţiei Biden-Harris, de-a lungul întregii Convenţii, la care cele mai multe manifestaţii sunt aşteptate luni şi joi.

Organizatorii evocă zeci de mii de manifestanţi în al treilea oraş din America, care are o lungă istorie de mobilizare politică.

Opozanţii vor putea doar să zărească luni United Center – casa elgendarei echipe de baschet Chicago Bulls – unde se desfăşoară Convenţia.

Străzile către United Center sunt baricadate cu blocuri de beton şi camioane parcate de-a curmezişul. Sala este încercuită de un perimetru de securitate, păzit de bariere înalte de metal.

O prezenţă poliţistă foarte importantă umrează să fie desfăşuată pe tot timpul Convenţiei, iar tribunale au fost puse în alertă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: