Skip to content
Internațional

Biden: Putin ar trebui să fie judecat pentru crime de război pentru asasinatele din Bucha

Inquam Photos/George Calin

Preşedintele american Joe Biden a cerut, luni, deschiderea unui proces pentru crime de război împotriva preşedintelui rus, Vladimir Putin, în urma asasinatelor din Bucha, şi a spus că va solicita impunerea unor sancţiuni suplimentare ca urmare a atrocităţilor din Ucraina.

”Aţi văzut ce s-a întâmplat în Bucha”, a spus Biden şi a adăugat că Putin ”este un criminal de război”. Declaraţiile lui Biden au avut loc după ce preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat Bucha, unul dintre oraşele din apropierea Kievului, unde oficialii ucraineni spun că au fost găsite cadavrele unor civili. Zelenski a numit acţiunile ruseşti ”genocid” şi a cerut Occidentului să aplice sancţiuni mai dure împotriva Rusiei. Cu toate acestea, Biden s-a abţinut din a numi acţiunile armatei ruse drept genocid.

Cadavrele celor 410 de civili au fost scoase din oraşele din zona Kievului care au fost recent ocupate de forţele ruse, a declarat procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova. Jurnaliştii Associated Press au văzut cadavrele a cel puţin 21 de persoane în diferite locuri din jurul Bucha (nord-vest de Kiev). ”Trebuie să continuăm să oferim Ucrainei armele de care are nevoie pentru a continua lupta. Şi trebuie să adunăm toate detaliile, astfel încât acesta să poată fi un proces real – să avem un proces pentru crime de război”, a spus Biden.

Biden l-a numit pe Putin ”brutal”. ”Ceea ce se întâmplă în Bucha este scandalos şi toată lumea vede asta”, a adăugat liderul Statelor Unite, potrivit sursei citate de News.ro. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat luni, pe Twitter, că Uniunea Europeană va trimite anchetatori în Ucraina pentru a-l ajuta pe procurorul general ucrainean să ”documenteze crimele de război”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *