Skip to content
Internațional

Biden sau Trump? Dan Dungaciu: Jumătate de America va fi profund nefericită

Inquam Photos/Alexandra Pandrea

Sociologul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române, susține că, în acest moment, ”suntem încă în faza de așteptare” a unui deznodământ privind alegerile prezidențiale din SUA.

„E o numărare a voturilor inclusiv în Arizona, nu este foarte clar unde se duce acest stat. Nu știm nimic încă.

Teoretic, Biden este mai aproape, dar încă nu putem spune cine este câștigătorul. Trebuie să vedem și faza juridică a acestor alegeri pentru că sunt contestații și așteptăm să vedem dacă sunt justificate ale lui Trump, dar în acest moment nu putem să spunem cine va câștiga”, spune Dungaciu.

Despre o posibilă victorie a lui Joe Biden, sociologul este de părere că „pentru jumătatea care l-a votat pe acesta va fi o schimbare în bine, pentru cealaltă jumătate va fi una în rău”.

„Judecata ei se face în funcție de tabăra din care privești, dacă Biden va reuși să acopere rănile pe care America le are, urmează să vedem, dar nu ne așteptăm acum ca după alegerea lui Biden toată lumea se va împăca imediat cu situația și că toată lumea va fi fericită.

Jumătate din America este profund divizată și vom vedea ce va reuși să facă administrația Biden din acest punct de vedere, discuția este foarte complexă, dar jumătate de America va fi profund nefericită, cum va reacționa ea asta este deja o altă discuție, dar va fi profund nefericită și profund frustrată dacă va câștiga Biden.

Într-o democrație percepțiile sunt cele care sunt. Nu există un punct de vedere din afara democrației sau din afara societății care să spună că e bine sau nu. Putem să spunem cum va evolua America din perspectiva Europei, a Chinei, a Rusiei, dar nu poți să spui că este un bine pentru toată lumea, sunt perspective care se raportează la viitorul Americii, atât. Nu avem un bine absolut sau un rău absolut, apropo de evoluția Americii. Totul trebuie judecat dintr-un punct de vedere”, spune sociologul.

Despre marile surprize ale alegerilor din SUA, Dungaciu spune că aici putem încadra diferența de voturi între Biden și Trump și faptul că Donald Trump a reușit să acumuleze acum mai multe voturi decât în 2016.

„Surpriza majoră a fost că acum două săptămâni eram toți convinși că Biden nu are nicio problemă în aceste alegeri și iată că suntem la câteva zile de la votul final și nu știm încă cine va fi viitorul președinte. Discrepanța între spiritul public, sondajele din SUA, declarațiile presei de mainstream și realitatea de pe teren.

Pe lângă asta, avem scorul mare pe care Trump l-a câștigat în pofida predicțiilor anterioare. Astea au fost marile surprize ale acestor alegeri. 

Trump a câștigat mai multe voturi decât în 2016, în pofida pandemiei, în pofida crizei economice, în pofida a tot ce s-a spus despre el de către presa de mainstream”, spune sociologul.

Pentru o imagine de ansamblu mai bună în ceea ce privește viitorul președinte al Statelor Unite ale Americii, Dungaciu a anunțat că „s-ar putea ca astăzi spre finalul zilei să aflăm niște rezultate legate de Nevada, să ne clarificăm cu Arizona iar în ceea ce privește Pennsylvania lucrurile vor mai dura pentru că numărătoarea voturilor a început în ziua votului, nu s-a numărat înainte  și va mai dura”.

Joe Biden conduce – potrivit proiecțiilor FoxNews și CNN – și mai are nevoie de victorie într-un singur stat din cele patru mari unde mai sunt de numărat voturi pentru a-l învinge pe Donald Trump în alegerile prezidențiale. Pe de altă parte, Trump conduce în trei din cele patru state mari rămase de numărat. În plus, situația din Arizona este la limită – Biden fiind dat câștigător doar de Fox News, în timp ce restul televiziunilor de știri susțin că diferența între candidați e prea mică pentru a fi declarat un câștigător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *