Biden se va afla în Europa în weekendul alegerilor europarlamentare. Preşedintele SUA va fi primit de Emmanuel Macron

Sursa foto: X

Preşedintele american Joe Biden va fi primit de omologul său francez Emmanuel Macron pe 8 iunie, la Paris, cu ocazia „primei sale vizite de stat în Franţa”, a anunţat joi Palatul Élysée, relatează AFP.

Această vizită va fi precedată de comemorarea a 80 de ani de la debarcarea aliaţilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pe 6 iunie, în Normandia, la care vor participa preşedintele american şi soţia sa Jill Biden.

Într-un comunicat separat, Casa Albă a precizat că Joe Biden se va afla în Franţa între 5 şi 9 iunie. El va lua cuvântul pe 6 iunie în timpul ceremoniilor oficiale de pe plajele Normandiei, Utah şi Omaha Beach, unde „73.000 de americani curajoşi” au debarcat pentru a „deschide calea pentru eliberarea Franţei şi a Europei”, a adăugat preşedinţia americană, precizând că şeful statului îi va saluta pe „veteranii americani şi familiile lor”.

„Într-un moment în care, la 80 de ani de la eliberarea Europei, războiul a revenit pe continent, cei doi preşedinţi vor discuta despre sprijinul infailibil şi pe termen lung care trebuie acordat Ucrainei”, a precizat Palatul Élysée.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este, de asemenea, aşteptat să participe la comemorările Zilei Z.

„Această coordonare strânsă privind crizele internaţionale va avea ca scop pregătirea următoarelor evenimente internaţionale, în special summitul G7 de la Bari, în Italia, la jumătatea lunii iunie, şi summitul NATO de la Washington din iulie”, a precizat Preşedinţia franceză.

La 7 iunie, Joe Biden „va ţine un discurs la Pointe du Hoc”, tot în Normandia, „despre importanţa apărării libertăţii şi democraţiei”, potrivit Casei Albe.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: