Biden și Nentanyahu au discutat 50 de minute, după săptămâni de pauză. Nemulțumirea Statelor Unite

Sursă foto: Pinterest

Președintele american Joe Biden și prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu au avut astăzi o convorbire telefonică, relatează BBC. Biden și Netanyahu nu au vorbit direct de mai multe săptămâni, un semn că relația celor doi lideri a devenit din ce în ce mai tensionată și neîncrezătoare.

Discuția dintre cei doi lideri a durat aproximativ 50 de minute, potrivit The Guardian, fiind prima convorbire dintre cei doi din 21 august. Unele mass-media israeliene și americane raportează că vicepreședintele și candidatul la președinție al SUA, Kamala Harris, s-a alăturat lui Biden la convorbire.

Biroul lui Netanyahu a declarat că acesta a vorbit și cu Donald Trump în urmă cu o săptămână, după ce fostul președinte l-a sunat „și l-a felicitat pentru acțiunile hotărâte și puternice pe care Israelul le-a desfășurat împotriva Hezbollah”.

Conform The Times of Israel, SUA sunt frustrate după ce Israelul a refuzat să împărtășească informații despre planurile sale și se pare că vor încerca să „modeleze limitele” răspunsului la atacul iranian cu rachete. Dar, în ciuda eforturilor sale de a juca un rol în temperarea abordării Israelului, inclusiv prin îndemnul de a evita lovirea instalațiilor petroliere sau nucleare, SUA s-au trezit în întuneric, Ierusalimul refuzând să împărtășească orice detalii ale planurilor sale cu aliatul său, a scris miercuri Wall Street Journal.

Acest lucru a agravat frustrarea crescândă la Washington, au declarat oficiali americani, care s-au trezit luați prin surprindere de acțiunile întreprinse de Israel împotriva grupului terorist Hezbollah în ultimele săptămâni, inclusiv asasinarea liderului său, Hassan Nasrallah.

Lipsa de comunicare a dus la un schimb de replici între secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și ministrul apărării, Yoav Gallant, atunci când Gallant l-a sunat pe omologul său la 27 septembrie pentru a-l informa ulterior despre atacul asupra lui Nasrallah.

„Scuzați-mă, ce ați spus?” l-ar fi întrebat Austin pe Gallant. Într-o a doua convorbire telefonică în aceeași zi, Austin l-a întrebat pe omologul său israelian dacă Ierusalimul este pregătit să se apere singur, deoarece SUA nu au avut timp să își desfășoare forțele pentru a respinge orice represalii imediate, se arată în raport.

În ciuda avertismentului lui Austin, SUA au reușit să ajute Israelul câteva zile mai târziu, la 1 octombrie, interceptând aproximativ o duzină de rachete iraniene și calificând atacul Teheranului drept „înfrânt și ineficient”.

Cu toate acestea, Israelul a rămas reticent, iar SUA au refuzat să confirme dacă au primit sau nu asigurări că vor fi notificate din timp atunci când Ierusalimul va organiza represalii.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: