Biden și Xi au reluat comunicarea militară și au stabilit o linie telefonică prezidențială directă la San Francisco

Președintele american Joe Biden și liderul chinez Xi Jinping au convenit miercuri să deschidă o linie telefonică prezidențială, să reia comunicarea la nivel militar și să lucreze pentru a reduce producția de fentanil, arătând un progres tangibil în primele lor discuții față în față din ultimul an, informează Reuters.

Biden și Xi s-au întâlnit timp de aproximativ patru ore la periferia orașului San Francisco pentru a discuta probleme care au tensionat relațiile dintre SUA și China. Divergențele fierbinți rămân, în special în ceea ce privește Taiwanul.

“Apreciez conversația pe care am avut-o astăzi cu președintele Xi, deoarece cred că este extrem de important să ne înțelegem clar, de la lider la lider. Există provocări globale critice care necesită o conducere comună din partea noastră. Iar astăzi am făcut progrese reale”, a transmis Biden, într-un mesaj pe platforma X (ex-Twitter), înainte de a susține o conferință de presă.

Cei doi lideri s-au întâlnit în marja summitului APEC (Forumul de Cooperare Asia-Pacific) pe care SUA îl găzduiesc.

Într-un progres semnificativ, cele două guverne intenționează să reia contactele militare pe care China le-a întrerupt după ce președintele Camerei Reprezentanților de atunci, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul în august 2022.

“Ne-am întors la o comunicare deschisă, clară și directă pe bază directă”, a declarat Biden.

În plus, Biden a spus că el și Xi au convenit să comunice la nivel înalt: “El și cu mine am convenit că fiecare dintre noi poate răspunde direct la telefon și vom fi ascultați imediat“.

 

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: