Biden vrea să reformeze Curtea Supremă, dezaprobată de 58% dintre americani

Sursă foto: Facebook/ Joe Biden

Preşedintele american Joe Biden se gândeşte la o reformare a Curţii Supreme, cea mai înaltă jurisdicţie americană, de exemplu introducerea unei durate-limită a mandatului judecătorilor – în prezent numiţi pe viaţă – sau a unui Cod Etic, potrivit presei americane, relatează AFP.

Curtea Supremă tranşează probleme mari de societate, de exemplu dreptul la avort, încadrarea armelor de foc sau capacitatea agenţiilor federale de a reglementa subiecte ca mediul.

Curtea – în prezent majoritar consevatoare – a fost adesea defavorabilă taberei democrate în ultimii ani.

Măsurile avute în vedere de către Joe Biden includ introducerea unui amendament constituţional care să anuleze hotărârea recentă a Curţii Supreme cu privire la imunitatea prezidenţială prin care recunoaşte o largă imunitate penală preşedintelui, considerată o victorie a lui Donald Trump.

Însă asemenea schimbări necesită aprobarea Congresului – un lucru aproape imposibil având în vedere că Camera Reprezentanţilor este în prezent majoritar conservatoare.

The New York Times (NYT) scrie că preşedintele Joe Biden, care s-a opus mult timp unor îndemnuri de reformare a Curţii Supreme, ar putea anunţa rezultatul acestor reflecţii în următoarele săptămâni, dar că nu este clar imediat dacă acest lucru face parte din programul său în vederea alegerilor din noiembrie.

Donald Trump a numit trei judecători – în unicul său mandat (2017-2021).

Şase cintre cei nouă judecători care fac parte din Curtea Supremă sunt conservatori în prezent, ceea ce a antrenat o serie de înfrângeri ale lui Joe Biden şi taberei democrate.

Curtea a anulat, de exemplu, dreptul federal al avort în 2022.

Curtea Supremă s-a împotmolit într-o serie de scandaluri etice.

Un steag de pe vremea Războiului de Independenţă al Statelor Unite – devenit un simbol al susţinerii lui Donald Trump – a fost văzut la casa judecătorului conservator Samuel Alito.

Steagul a fost purtat de către susţinători ai fostului preşedinte la luarea cu asalt a Capitoliului, la Washington, la 6 ianuarie 2021.

Judecătorul Clarence Thomas şi-a revăzut declaraţiile financiare în urma unor dezvăluiri potrivit cărora vacanţe şi călăttorii cu un avion privat au fost plătite de către un bogat donator politic conservator.

Curtea Supremă este tot mai mult văzută ca o instituţie partizană.

Aproximativ 58% dintre americani dezaprobă modul în care îşi îndeplineşte atribuţiile, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Gallup.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: