În 2022, compania-mamă a platformelor de social media Facebook, Instagram și WhatsApp a primit un număr îngrijorător de solicitări de date din partea agențiilor guvernamentale din întreaga lume.
Peste 450.000 de solicitări de date din partea autorităților guvernamentale privind informații despre mai mult de 800.000 de utilizatori au fost transmise companiei Meta, potrivit celui mai recent raport al său de transparență.
În timp ce Meta subliniază că toate solicitările de date sunt tratate în conformitate cu legile aplicabile și condițiile sale de furnizare a serviciilor, raportul companiei evidențiază, de asemenea, o rată de divulgare îngrijorătoare de 76% (la nivel global).
Solicitările de date din 2022 au provenit din 130 de țări. SUA deține primul loc, primind solicitări de date despre 236.000 de utilizatori, ceea ce a însemnat că Meta s-a conformat în 88% din cazuri.
Germania a ocupat locul al doilea, cu peste 50.000 de solicitări de informații despre utilizatori/conturi, urmată de Israel, se arată într-un articol publicat de Bit Defender .
Un număr semnificativ de solicitări au fost transmise și de agenții guvernamentale din Franța, Marea Britanie, Polonia, Belgia, Brazilia, Singapore și Taiwan.
Meta a afirmat că solicitările de date pe care le-a primit de la autoritățile guvernamentale sunt legate de cazuri penale, ceea ce poate determina dezvăluirea informațiilor de bază despre abonați, a conținutului contului sau a datelor care nu se referă la conținut pentru diferite produse și servicii pe care compania le oferă, inclusiv Facebook, Instagram, Messenger, Oculus și Whatsapp.
„Uneori, funcționarii guvernamentali fac solicitări de date despre persoanele care folosesc Facebook, ca parte a unor investigații oficiale”, a explicat Meta.
„Marea majoritate a acestor solicitări se referă la cazuri penale, precum jafuri sau răpiri. În multe dintre aceste cazuri, prin aceste solicitări guvernamentale se caută informații de bază despre abonați, cum ar fi numele, data înregistrării și durata furnizării serviciilor. Alte solicitări pot avea ca scop, de asemenea, obținerea jurnalelor de adrese IP sau a conținutul contului.”
Printre datele care nu se referă la conținut și pe care Meta le poate dezvălui după o analiză atentă a solicitării se numără informații despre cardurile bancare, adrese de e-mail și adrese IP recente de conectare/deconectare sau alte informații tranzacționale.
În funcție de solicitare, Meta a mai afirmat că poate partaja mesaje, fotografii, videoclipuri, postări din cronologie și informații despre locație.
Rata ridicată de conformare a companiei Meta poate ridica semnale de alarmă în ceea ce privește confidențialitatea utilizatorilor și securitatea datelor acestora, precum și numărul de persoane rău intenționate care duc o viață activă pe rețelele sociale.
Pentru a-ți proteja confidențialitatea, gândește-te întotdeauna de două ori înainte să postezi ceva și limitează informațiile pe care le partajezi de fiecare dată când intri pe internet.
Autor
-
Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News