Skip to content
Bihor Știri locale

Bihor: Foghiș, Cherecheș și Ghilea – variantele PNL pentru secretari de stat în Guvernul Cîțu

bihon

După ce a rămas fără miniștri în Guvern, liberalii bihoreni au șanse mari să trimită secretari de stat, în Capitală, potrivit bihon.ro.

PNL Bihor nu a reușit să obțină o funcție de ministru în Guvernul Cîțu, ca urmare a negocierilor proaste purtate de Orban și Cîțu cu partenerii de coaliție, ce l-au sacrificat inclusiv pe Marcel Boloș, de la Ministerul Fondurilor Europene, cedat către USR. Chit că noul ministru, europarlamentarul Cristian Ghinea, părea inițial că va refuza această funcție de ministru. În schimb, PNL Bihor are șanse să dea secretari de stat.

Omul pentru Transporturi

Adrian Foghiș, directorul Zonei Metropolitane Oradea, este varianta propusă de Ilie Bolojan pentru funcția de secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Având în vedere angajamentele președintelui Consiliului Județean Bihor, numirea lui Foghiș ar putea ajuta marile proiecte de infrastructură rutieră și feroviară din județul Bihor. După cum se știe, Ilie Bolojan se implică în realizarea centurilor Aleșd și Beiuș, de pe DN 1 și DN 76, în realizarea drumului expres Oradea – Arad, iar Autostrada Transilvania este deja cel mai vechi proiect strategic de infrastructură benefic județului Bihor.

Nu întâmplător, noul ministru al Dezvoltării, bihoreanul Cseke Attila, a tras deja un semnal de alarmă în Guvern, privind prioritizarea Autostrăzii Transilvania. De asemenea, electrificarea căii ferate Episcopia Bihor – Cluj Napoca reprezintă o prioritate, fiind un proiect important pentru creșterea vitezei și a calității transportului feroviar. Proiectul este evaluat la peste 1 miliard de euro, deoarece presupune dublarea căii ferate, în zona de șes din Bihor, lucrări de anvergură în rocă, precum și modernizarea gărilor și a haltelor.

Șanse pentru foștii deputați

După ce nu a reușit încă un mandat de deputat, Florica Cherecheș are șanse mari să preia președinția Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, structură aflată în subordinea Ministerului Muncii. Funcția are rang de secretar de stat, numirea fiind făcută direct de primul ministru. În cele două mandate de deputat, Cherecheș a manifestat un interes sporit față de această zonă a copiilor instituționalizați și adopților. Azi, instituția este condusă de Maria Mădălina Turza, provenită din sectorul ONG. Urmează ca Florica Cherecheș să fie validată de BPJ al PNL pentru această funcție și, evident, să primească girul premierului.

Un alt nume greu din PNL Bihor ce s-ar putea regăsi pe lista secretarilor de stat din Guvernul Cîțu este Găvrilă Ghilea, prim-vicepreședintele filialei județene. Ghilea nu a mai candidat pentru un nou mandat de deputat, după ce președintele filialei, Ilie Bolojan, a preferat să împrospăteze lista candidaților PNL pentru Parlament. Așa se face că din cei cinci parlamentari ai PNL, unul singur are experiență în Parlament. Este vorba despre Ioan Cupșa. Ceilalți patru sunt la primul mandat: senatorii Gheorghe Carp și Adrian Hatos, respectiv deputații Aurel Căuș și Kiss Janos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *