Skip to content
Bihor Știri locale

Bihor: Noua UPU a Spitalului Judeţean Oradea se deschide pentru pacienţi începând de vineri

După lucrările de extindere şi modernizare, Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Oradea a trecut, miercuri, prin procesul de recepţie, iar ulterior va începe şi mutarea echipamentelor.

Potrivit managerului Gheorghe Carp, pacienţii care au nevoie de servicii de urgenţă ar putea fi primiţi în noua UPU începând de vineri.

Medicul Hadrian Borcea, coordonatorul UPU, a declarat pentru ebihoreanul.ro că procesul de mutare va însemna că, pentru câteva ore, pacienţii vor fi îngrijiţi atât în noua unitate, cât şi în containerele din curtea spitalului.

Mutarea pacienţilor se va face odată cu schimbul de tură. Colegii care intră în tură vineri dimineaţă merg în unitatea nouă, primesc pacienţii acolo, în timp ce bolnavii care se vor afla încă în containere vor primi îngrijiri acolo până vor ajunge pe secţii sau unde este nevoie, pentru îngrijirea lor. Practic, câteva ore vom funcţiona în paralel„, a declarat dr. Borcea.

Echipamentele vor fi mutate pe măsură ce nu sunt utilizate în îngrijirea bolnavilor.

Pe de altă parte, este posibil ca zecile de containere din curtea Spitalului Judeţean să rămână pe loc. Firma care le-a închiriat urmează să facă o ofertă de preţ pentru reamenajarea lor. „În perspectivă, vor fi păstrate ca saloane pentru pacienţii suspecţi de Covid-19, până se confirmă sau infirmă infectarea”, a precizat coordonatorul UPU.

UPU a Spitalului Judeţean este cea mai modernă unitate din România, în urma unor lucrări de investiţii de 32 milioane de lei, finalizate săptămâna trecută. Mai mult de jumătate din suma necesară, 58%, a fost asigurată de Ministerul Sănătăţii, printr-un program al Băncii Mondiale, iar 42% de Primăria Oradea.

Pe lângă extinderea clădirii în care funcţionează UPU, proiectul a presupus şi o reamenajare şi o dotare cu aparaturi. Pentru pacienţii critici, au fost amenajate mai multe boxe individuale, echipate cu toate cele necesare pentru investigaţiile medicale.

În plus, noua UPU are o sală de decontaminare, una de resuscitare unde se face inclusiv o oxigenare extra-corporală a sângelui pacienţilor, un izolator pentru pacienţii cu Covid-19, cu presiune negativă, astfel încât aerul să nu iasă din încăpere, şi dotări „smart”, precum un dulap inteligent cu medicamente şi un roboţel care foloseşte radiaţii UV de tip C pentru a inactiva viruşii din atmosferă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *