Skip to content
Bihor Știri locale

Bihor: Numărul asistaţilor social din Oradea, în continuă scădere

ebihoreanul.ro

Numărul asistaţilor social din Oradea este în continuă scădere în ultimii trei ani pe fondul refuzului acestora de a presta munci în schimbul ajutorului primit din partea comunităţii.

Potrivit raportului de activitate pe anul 2020 al Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, numărul beneficiarilor de ajutor social a scăzut de la 333 de persoane în 2018, la 291 persoane în 2019, pentru a coborî la 276 persoane în cursul anului trecut.

" "
" "

Astfel, sumele plătite cu titlul de ajutor social de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Bihor s-au diminuat de la 596.400 lei în 2018, la 429.000 lei în 2019, respectiv 393.000 lei în cursul anului trecut.

„În cursul anului trecut, s-a redus atât numărul beneficiarilor, cât şi sumele plătite. Am mers pe principiul că «nu munceşti, nu primeşti»: cine se integrează şi munceşte beneficiază de ajutor social, cine nu, rămâne fără„, a declarat directorul interimar al DASO, Dănuţ Cheregi, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Tot ca urmare a refuzului de a munci în contul ajutorului primit, numărul beneficiarilor de cantină socială a scăzut anul trecut de la 75 de persoane la 61 de persoane, informează ebihoreanul.ro.

De menţionat că a fost vorba exclusiv de persoane adulte cu capacitate de a presta muncile în salubritate cerute de municipalitate.

Conform programului stabilit de Consiliul Local, beneficiarii de ajutor sau cantină socială, marea majoritate de etnie romă, au făcut curăţenie cu preponderenţă în cartierul Voltaire care găzduieşte o comunitate romă de peste 700 de persoane.

Beneficiarii de cantină sau ajutor social muncesc pentru a aduna gunoaiele din zonă. Problema este că astăzi facem curăţenie mare, iar a doua zi este mizerie la loc. Mulţi sunt obişnuiţi să îşi arunce resturile menajere de la geam direct în curte şi îi mai şi jignesc pe cei care lucrează strigând la ei: «Hai, fă curat, că ai ajutor social„, a povestit directorul adjunct.

Având în vedere că toate campaniile de curăţenie organizate anul trecut au fost sortite eşecului din punct de vedere al păstrării curăţeniei, reprezentanţii DASO vor propune anul acesta Consiliului Local instituirea unei taxe de salubritate pe care să o datoreze beneficiarii de locuinţe sociale, de genul celor din cartierul Voltaire.

Din banii colectaţi, municipalitatea va plăti RER Vest salubrizarea zonei, astfel încât asistaţii social să nu mai fie aduşi să facă curăţenie în Voltaire sub ochii cunoscuţilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *