Bihor: Primul pasaj suprateran realizat din fonduri PNRR, finalizat la Oradea

Sursa foto: Pixabay

Primul pasaj suprateran realizat în ţară din fonduri ale Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a fost finalizat, în termen record, la Oradea, pe DN1 – Calea Borşului, valoarea totală a investiţiei fiind de 11 milioane de euro, din care nouă milioane de euro din sursă europeană.

Valoarea proiectului „Pasaj pentru Centrul de Transport Intermodal – Municipiul Oradea, judeţul Bihor” este de 11 milioane de euro, din care 9 milioane de euro sunt finanţate prin PNRR.

La finalizarea lucrărilor au participat, vineri, directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, secretarul de stat Radu Foghiş din Ministerul Transporturilor, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bihor, Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, Florin Birta şi constructorii, reprezentaţi de Adrian Pintea (Freyrom – Procons Group).

„Pasajul suprateran este o premieră la nivel naţional datorită faptului că este primul proiect care a fost finanţat şi se va recepţiona din lista pasajelor la nivel naţional finanţate din PNRR. Acest pasaj este în strânsă legătură şi pune în valoare şi o altă investiţie care a fost recepţionată în cursul acestui an, tot în municipiul Oradea, anume terminalul intermodal – conexiunea între feroviar şi rutier – care a fost, la rândul lui, singurul proiect finanţat în cadrul Programului Infrastructură Mare la nivel de ţară”, a declarat, secretarul de stat Radu Foghiş.

Potrivit acestuia, în PNRR este alocată o sumă de 400 de milioane de euro pentru pasaje în ţară, fiind depuse în jur de 20 de proiecte, aflate în diverse faze de realizare.

Traficul rutier pe acest pasaj va fi deschis sâmbătă dimineaţa, facilitând circulaţia între oraş şi frontiera cu statul vecin, precum şi traficul greu către centrul intermodal din vecinătate şi către parcurile industriale din zonă (cu 144 hectare, peste 8.000 de angajaţi).

„Am revenit azi în Bihor, la doar două săptămâni, după investiţia finalizată la centura Beiuş. Mă bucur să văd că administraţiile locale din zona aceasta sunt performante şi aş dori ca acest exemplu să fie multiplicat la nivel naţional. Felicit pe domnul primar Birta şi pe predecesorul lui, domnul Bolojan, că au ştiut să gestioneze aceste tipuri de proiecte şi uitaţi că şi autorităţile locale reuşesc să facă investiţii mari în infrastructură”, a declarat directorul CNAIR, Cristian Pistol.

Pasajul suprateran este construit deasupra unui sens giratoriu, are o lungime totală de 1.043 de metri, cu două rampe de câte 300 metri, podul în sine având o lungime de circa 70 de metri, cu o deschidere între parapeţi de 18 metri, cu câte două benzi pe sens şi o înălţime de 5,5 metri.

„Mă bucur că autorităţile locale din Bihor au reuşit să implementeze foarte multe proiecte în parteneriat cu noi şi proiecte pe care dânşii le-au făcut într-un timp atât de scurt. Acest pasaj rutier avea termen de execuţie 20 de luni şi a fost realizat în jumătate din timpul alocat. Asta înseamnă o foarte bună colaborare atât între noi, CNAIR şi autorităţile locale, cât şi între autorităţile locale, proiectanţi şi constructori”, a declarat Cristian Pistol.

Conform acestuia, în ţară sunt semnate, până în prezent, 107 protocoale cu autorităţile locale, în scopul descentralizării unor proiecte de importanţă redusă pentru CNAIR şi pentru a implementa cât mai multe proiecte într-o perioadă cât mai scurtă de timp.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: