Skip to content
Puterea Știrilor Video

Bilanțul liberarilor la un an de la guvernare: „Ridicarea MCV este o reușită a coaliției de guvernare, o reușită a ministrului Cătălin Predoiu”

Inquam Photos / Octav Ganea

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a prezentat un scurt bilanț după un an de guvernare cu PSD și UDMR. Potrivit liberalului, ridicarea MCV „este o reușită a coaliției de guvernare, o reușită a ministrului Justiției, Cătălin Predoiu”. La capitolul „reușite ale coaliției de guvernare PNL-PSD-UDMR” liberalul a menționat și adoptarea legilor justiției.

Întrebat despre criticile pe această temă, Stroe a declarat că „tot timpul vor exista voci care vor contrazice ideile”, însă „cel mai important barometru este opinia Comisiei Europene, elementul decisiv în ridicarea MCV, opinia Comisiei de la Veneția care a spus foarte clar că toate opiniile redactate anterior au fost luate în considerare și opinia tuturor organismelor internaționale cărora noi le-am cerut consultanță, asistență, am purtat un dialog cu ei. Societatea civilă, CSM, magistratura”.

„Sunt ferm convins de faptul că această coaliție de guvernare va rezista până în 2024. Se fac eforturi. De altfel, au fost foarte multe probe, apropo de această coaliție, căreia mulți i-au cântat prohodul înainte de a se realiza. În momentul de față, sunt niște chestiuni concrete după 1 an de guvernare, care ne fac să fim optimiști. Ridicarea MCV- este un moment istoric pentru România, după 15 ani în care acest Mecanism de Verificare ne-a adus foarte mari probleme. Este o reușită a coaliției de guvernare, este o reușită a ministrului Cătălin Predoiu care, timp de 2 ani de zile, a depus eforturi uriașe. Poate este un ministru cu o prezență publică discretă, dar la nivel de dialog cu Comisia Europeană, cu organismele internaționale, formele de asociere din zona magistraturii, toți cei care au avut și au contribuit la aceste noi legi ale justiției, a făcut aproape imposibilul. Vă spun sincer, în 2017-2018, când am avut anumite derapaje în zona justiției în era Dragnea, nimeni poate n-ar fi sperat că reușim să recuperăm acest handicap, să repunem în ordine aceste legi ale justiției, astfel încât să îi asigurăm și pe partenerii europeni de seriozitate și încredere. Cătălin Predoiu, din punctul meu de vedere, este un ministru pe care putem să îl trecem la capitolul excepțional. În momentul de față, există total încredere și seriozitate din partea europenilor că justiția din România este independentă, că instituțiile în zona justiției funcționează, că există o respectare a statului de drept, a valorilor fundamentale.

Tot timpul vor exista voci care vor contrazice ideile, măsurile pe care le iei. Cel mai important barometru, apropo de calitatea acestor legi, este opinia Comisiei Europene, practic a fost elementul decisiv în ridicarea MCV, opinia Comisiei de la Veneția care a spus foarte clar că toate opiniile redactate anterior au fost luate în considerare și opinia tuturor organismelor internaționale cărora noi le-am cerut consultanță, asistență, am purtat un dialog cu ei. Societatea civilă, CSM, magistratura, toți au contribuit la modificarea acestor legi. Dacă USR a ajuns să contrazică instituțiile europene, păi stau și mă întreb dacă știe acest partiduleț din ce în ce mai mic să facă opoziție în această țară. Mie mi-ar părea rău ca USR să nu înțeleagă nimic din a face opoziție și să încerce să acționeze împotriva intereselor țării doar de dragul voturilor sau a capitalului electoral pe care și-l imaginează. Din păcate, pentru acest partid care devine din ce în ce mai mic, lucrurile stau cu totul altfel și în momentul de față îndrăznesc să spun că au devenit irelevanți. Sunt total deconectați de la realitățile cotidiene sau de la agenda care cu adevărat contează pentru români. Eu îi aștept cu soluții mai degrabă pe cei de la PNL, decât să spună <<nu>> la tot sau să încerce să se manifeste foarte zgomotos în Parlamentul României.

Revenind la capitolul reușite, a doua chestiune foarte importantă este gestionarea crizei energetice. A treia reușită este Programul Sprijin Pentru România. Aș trece la acest capitol și aderarea la Schengen pentru că efortul se vede clar, e unul consistent, atât la nivel de președinție, Guvern, Ministerul de Interne. La fel, aș puncta un lucru mai puțin spus și mi-ar plăcea ca ministrul Boloș să îl evidențieze mai mult: cele peste 150 de ținte și jaloane din PNRR care au fost validate în acest moment. Nu în ultimul rând, aș spune și gestionarea fondurilor europene. 69% este un record pentru țară”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, la Puterea Știrilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *