Skip to content
Video

Bilanțul lui Gabriel Mutu: bilă albă pentru parcuri și salubritate, bilă neagră pentru blocuri EXCLUSIV

psnews.ro

Redacția PSnews.ro a continuat joi seria interviurilor video cu primarii din București, cea mai recentă ediție avându-l ca invitat pe edilul Sectorului 6, Gabriel Mutu.

Primarul a fost invitat să își facă bilanțul după aproape un an și jumătate de administrație locală. Astfel, chiar dacă Mutu s-a dovedit că stă bine în ceea ce privește modernizarea parcurilor, amenajarea locurilor de joacă și a parcărilor, precum și renovarea Centrului de sănătate multifuncțional „Sfântul Nectarie”, PSD-istul a recunoscut că nu a reușit să reabiliteze termic niciun bloc din sector, dând vina pe precedenta administrație (a PNL-istului Rareș Mănescu).

„Noi am început încă din vara anului trecut să amenajăm acele zone pretabile pentru locuri de parcare. Parte din locurile de parcare existente au fost retrasate, regândite. Am câștigat câteva sute de locuri de parcare”, a declarat Gabriel Mutu.

El a precizat că acum sunt circa 37.000 de locuri de parcare marcate și contractate, urmând ca acestora să li se adauge în jur de 20.000 de zone care acum sunt folosite ca locuri de parcare necontractate (pe trotuare, paralel cu șoseaua etc.), încurcând astfel circulația rutieră. Politicianul a precizat că amenajarea tuturor acestor 20.000 de zone va fi posibilă după introducerea unor sensuri unice pe străduțele dintre blocuri.

 

„După introducerea sensurilor unice, ele devin locuri de parcare contractate”, a completat Gabriel Mutu.

El a menționat că tuturor acestora care intră în atribuțiile lui ca primar de sector li se adaugă cele 6 promise de către Primăria Generală, în sistem park & ride și astfel „vom câștiga peste 40% dintre locurile de parcare nemarcate și necontractate”.

Totuși, primarul Mutu a ținut să își exprime nemulțumirea cu privire la oamenii din Sectorul 6 care își cumpără a doua mașină, chiar dacă nu au locuri de parcare.

„Noi nu putem funcționa în logica: «eu îmi cumpăr mașină, că trebuie să-mi asigure primăria loc de parcare»”, a zis edilul, subliniind că prioritari pentru obținerea unui loc de parcare din partea municipalității vor fi bucureștenii care au o singură mașină.

Totodată, edilul social-democrat a promis că instituția pe care o conduce îi va obliga pe proprietari să își curețe locurile de parcare, în condițiile în care această treabă este făcută acum de către primărie – bineînțeles, cu un plus de costuri.

După cum am spus, partea nevralgică a mandatului de până acum al lui Gabriel Mutu îl reprezintă reabilitarea ZERO a blocurilor.

 

„Aici o să fiu extrem de sincer: până în acest moment, nu am reușit să reabilităm niciun bloc. În momentul în care am preluat mandatul, am fost șocat să constat că nu am avut nici măcar un dosar care putea fi pus în operă, să-l demarăm ca lucrare”, a relatat Mutu, aruncând vina pe precedenta administrație liberală a lui Mănescu care nici măcar nu a demarat vreun dosar în acest sens.

Totuși, actualul primar PSD a promis că în mai puțin de un an vor fi finalizate peste 750 de dosare, dintre care 74 sunt deja în licitație pe SEAP, iar la alte 350 de blocuri unde se lucrează la studii de fezabilitate și rapoarte tehnice de evaluare. Cu toate acestea, edilul a atras atenția că actuala legislație face să treacă cel puțin 1 an între momentul deciziei și începerea lucrărilor.

În plus, „este destul de complicat să convingi membrii asociației de proprietari”, s-a plâns Mutu.

Schimbând subiectul, Gabriel Mutu s-a lăudat cu curățenia pe care a făcut-o în sector – inclusiv modernizrea parcurilor și a locurilor de joacă

„Am preluat un sector în care din toate punctele de vedere era haos. Nu exista străduță între blocuri sau teren viran unde să nu avem gunoaie depozitate”, a rememorat primarul.

El a adăugat că a „schimbat strategia de salubrizare”, venind cu o „viziune nouă”.

„Avem peste 400.000 mp de teren revitalizat, care înainte era generator de praf. Acum are gazon, plante perene, arbori plantați”, a declarat edilul, adăugând că Primăria Sectorului 6 a încheiat un protocol cu RATB, prin care a preluat cele două linii de tramvai (bd. Timișoara și str. Virtuții), „unde vom face înierbare – peste 120.000 de metri pătrați de gazon plantat”.

Cât privește parcurile, Gabriel Mutu a afirmat că aproape toate parcurile mari din S6 au fost „complet modernizate” în primele 8 luni de mandat (Crângași, Tudor Vladimirescu, Marin Preda și Păcii), „cu excepția Parcului Drumul Taberei”, unde există „o problemă generată de vechea administrație (speră ca anul viitor să fie rezolvată)”.

Și locurile de joacă au constituit un motiv de mândrie pentru Gabriel Mutu, primarul lăudându-se că a început modernizarea tuturor, pe care a terminat-o în cazul primelor 30 ca mărime. Modernizarea implică dotarea lor cu suprafață antitraumă, aparate de joacă moderne, camere video și pază.

Toate școlile din S6 au fost igienizate și în cazul tuturor s-a început modernizarea (refăcut fațade, reasfaltat curți etc.), a afirmat edilul Mutu.

El a dat asigurări că de Sărbători va redeschide Centrul Medical „Sfântul Nectarie”, aflat acum în faza de obținere a autorizațiilor de funcționare, în condițiile în care dotările sunt gata în proporție de 90%.

„Ar fi pentru prima oară când la nivelul Sectorului 6 va funcționa un centru medical. Nu avem în Sectorul 6 în acest moment un spital”, a accentuat Gabriel Mutu, adăugând că a fost semnată documentația pentru un spital dotat cu unitate de primiri urgențe și amplasat la intersecția bulevardelor Vasile Milea și Iuliu Maniu (gard în gard cu Grădina Botanică și vizavi de Palatul Cotroceni).

Nu în ultimul rând, Gabriel Mutu a vorbit despre alt proces pe care îl vrea finalizat în această toamnă: eliminarea taxei la gunoiul menajer pentru locuitorii S6 care fac colectare selectivă.

„Dacă te implici, primești gratuitate la gunoiul menajer: să faci colectare selectivă pe două fracții. Nu plecăm cu colectarea selectivă pe 5 fracții – așa cum spune legislația europeană -, pentru că vreau să venim în ajutorul oamenilor din sector și să înțeleagă ce înseamnă această colectare, să se facă corect și ușor-ușor să ajungem în 2020 la o colectare pe cinci fracții”, a spus omul politic, adăugând că de această gratuitate urmează să beneficieze atât persoane fizice, cât și asociații de proprietari, iar primăria va asigura saci în 2 culori + o pubelă special în acest scop.

Înainte să vă lăsăm a privi interviul video, vă invităm să priviți câteva dintre planșele cu care primarul Gabriel Mutu a venit în redacția PSnews.ro, menite să ilustreze progresele făcute în igienizarea unor spații verzi din Sectorul 6.

 

1 comentariu la “Bilanțul lui Gabriel Mutu: bilă albă pentru parcuri și salubritate, bilă neagră pentru blocuri EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *