Skip to content
Politică

Bilanțul PMB. Wring o pune la colț pe Firea: Cel mai slab mandat din istoria Capitalei! FOTO

Jumătate de mandat a trecut de când fosta realizatoare TV, Gabriela Firea, a preluat conducerea Primăriei Municipiului București, și Uniunea Salvați România, principalul opozant al administrației soției primarului orașului Voluntari, a ținut să facă un bilanț al acestor doi ani pe care ex-jurnalista i-a petrecut în fotoliul PMB.

Mai precis, în cadrul evenimentului ținut la sediul USR din Bd. Aviatorilor, liderul filialei bucureștene a formațiunii politice, Roxana Wring, a subliniat cele mai mari probleme pe care administrația Firea le-a preluat și nu a reușit să le rezolve, sau chiar le-a creat.

În primul rând, consilierul general a afirmat că bilanțul este dezastruos, adminsitrația Firea nereușind să rezolve nici măcar una dintre cele mai stringente probleme cu care Capitala s-a confruntat mai mulți ani: ”Uitându-ne la lipsa realizărilor din acești doi ani de mandat, aș putea spune că prima jumătate a mandatului doamnei Gabriela Firea este cel mai slab din istoria Capitalei, începând cu anul 2000. Toate problemele Capitalei, cele pe care, într-adevăr, le cunoaștem de mai mult timp, continuă să fie probleme critice, și doamna Firea nu a făcut absolut nimic până acum să le rezolve (…) 

În plus, Roxana Wring amintește despre cele 22 de companii subordonate direct Primăriei, care vor fi moștenirea conducerii sub realizatoare TV, după ce aceasta va pleca de la PMB.

”Bucureștiului nu îi lipsesc banii: este un oraș bogat, bugetul pe 2018 fiind de 5,7 miliarde de lei – cel mai mare buget din ultimii cinci ani, de altfel. Problema este calitatea administrației locale, lipsa de competență a acestei administrații. Pe de altă parte, doamna Firea ne va lăsa cu ceva. Dacă nu va rezolva problemele Bucureștiului, ne va lăsa cu o nouă problemă structurală: înființarea celor 22 de companii. Înființarea unei Primării paralele este fără precedent”, a subliniat membrul USR.

Într-o notă aparent mai pozitivă, consilierul general subliniază că Gabriela Firea are parte de un peisaj fericit: deține majoritatea în CGMB, Executivul și primarii de sector sunt de partea sa, și totuși aruncă vina în continuare pe opoziție pentru nereușitele sau lipsa de activitate concretă a PMB: ”Există și o parte plină în mandatul doamnei Firea. Pentru prima dată poate din ultimii 20 de ani, Capitala are o conducere monocoloră din punct de vedere politic. În cazul doamnei Firea, astrele s-au aliniat: primarul general are o majoritate mai mult decât confortabilă în Consiliul General, are primari de sector și un Guvern foarte prietenos, conduse de doamna Viorica Dăncilă. Ceea ce dovedește că deși doamna Firea este favorizată, nu i se pune niciun obstacol, în continuare dă vina pe opoziție”

Concret: Wring a făcut o listă concisă, în care a evidențiat cele mai mari lacune cu care se confruntă Capitala în timpul mandatului edilului social-democrat, din care amintim ușor de traficul în continuare sufocat, proiectul urbanistic care urmează să expire la finalul anului 2018, poluare, neimplementarea proiectelor adoptate, toaletarea deficitară a copacilor și lipsa spațiilor verzi, problema furnizorului de agent termic, risipirea banilor publici pe lucruri nu atât de importante, lipsa de transparență, dar și înființarea companiilor subordonate PMB.

”Prima (n.r. – problemă) pe care o știm cu toții este traficul. Traficul Bucureștiului, după cum știm, este o problemă dureroasă pentru bucureșteni, care își petrec, în medie, 218 de ore, anual, în trafic, la un cost de 850 de euro. Acest trafic începe să facă din București un oraș necompetitiv (…) Doamna Firea ne spunea acum doi ani, și citez: ”Dacă ajung la Primăria Capitalei, în 12 luni reduc blocajele rutiere din marile artiere și din marile intersecții”, ei bine după 24 de luni aproape, nu numai că acest lucru nu s-a întâmplat, dar Bucureștiul n-a reușit să achiziționeze primele 400 de autobuze promise în 2016. 

Un alt lucru grav care s-a întâmplat este, în opinia mea, că deși în 2016 am adoptat ”Planul de mobilitate urbană”, după doi ani acesta nu este încă aplicat, el rămâne doar o strategie într-un sertar al Primăriei. În continuare nu avem o strategie de parcare integrată în centrul orașului, văd că batem pasul pe loc la toate prioritățile care erau semnalate în acest plan. 

A doua bombă cu ceas pe care nu știu câți bucureșteni o conștientizează este faptul că Bucureștiul nu are un plan urbanistic general nou. Planul urbanistic general a fost adoptat în 2000, a fost prelungit de două ori, în 2010 și 2015, și va expira pe 30 decembrie 2018. În lipsa unui plan plan urbanistic general, efectul imediat va fi acela că Primăria și cele de sector nu vor mai putea să emită autorizații de construcție. Dar efectul este pe termen lung și mult mai dăunător, și anume că Bucureștiul va continua să se dezvolte haotic, că dezvoltarea urbană va fi în continuare în interesul speculatorilor imobiliari (…) Nicio capitală nu se poate dezvolta fără un plan pe termen mediu și lung, așa că doamna Firea condamnă Bucureștiul la subdezvoltare. 

O a treia bombă cu ceas este poluarea. De curând am aflat că România a ajuns în fața Curții Europene de Justiție. Ni s-a promis o strategie de îmbunătățire a calității aerului, strategia a fost adoptată, dar ca de obicei, din păcate, ca cu toate strategiile pe care le adoptă Primăria, ele rămân literă moartă într-un sertar: niciuna dintre măsurie de implementare nu au fost adoptate. 

Pe lângă că nerezolvarea traficului înseamnă că nu putem îmbunătăți calitatea aerului, Primăria – deși la începutul mandatului Firea mulți cetățeni s-au plâns de modul în care sunt ”toaletați” copacii – nu a făcut nimic în ultimii doi ani, pentru a reabilita aliniamentele stradale de copaci – marele bulevarde au un aspect jalnic, mai ales cele centrale, din cauza lipsei de profesionalism a modului în care sunt toaletați acești copaci. De asemenea,  n-a făcut nimic să refacă spații verzi. 

Cea de-a patra bombă cu ceas, ce a apărut la ultima ședință a Consiliului General, este Radetul – rezolvarea problemei furnizării agentului termic pentru aproximativ 500 de mii de apartamente în București. Este o problemă pe care, într-adevăr, Gabriela Firea a moștenit-o, dar în loc să o rezolve, a agravat-o prin lipsa de eficiență a soluțiilor propuse. Dacă vă aduceți aminte, inițial s-a propus ca Radetul, o entitate mai mică, să preia Elcenul. Ei bine, ideea pe care numai doamna Gabriela Firea o considera fezabilă era ca Radetul să absoarbă Elcenul – nu s-a putut, apoi ca Primăria să cumpere acțiunile Elcenului, nici asta nu s-a putut, cu toate că Guvernul era prieten. 

O a cincea bombă cu ceas este costul ascuns al risipei acestei administrații. Dacă ne uităm la execuția bugetului pe 2017, observăm că raportul dezvoltare – funcționale, este unul dintre cele mai nefavorabile din ultimii 5 ani: doar 5% din bugetul total au fost cheltuiți pe dezvoltare. În schimb, banii se duc pe tot felul de lucruri pe care bucureștenii, mulți dintre ei, le consideră inutile, și care nu reprezintă o prioritate pentru dezvoltarea orașului, și anume: statui, diverse festivaluri, evenimente kitsch, lucruri care reprezintă o cheltuire ușoară, din punct de vedere al administrației locale. a banilor și e un mod populist de a-și atrage eventual voturi în 2020.

Aparatul administrativ al Municipiului București are o problemă de eficiență, pe care o știm cu toții. Doamna Firea nu numai că nu a rezolvat-o, dar a agravat-o, pentru că a înființat, pe lângă numărul deja destul de mare de Direcții din Primărie, a plusat cu alte Direcții a căror eficiență și funcțiune rămâne destul de neclară. 

A șasea bombă cu ceas este legată de modul în care funcționează Primăria, adică de transparență. Nu cred că am avut vreodată o Primărie atât de netransparentă, o cunosc și pe cea a domnului Oprescu, dar în timpul administrației doamnei Firea, nu se poate intra, dacă ești cetățean obișnuit, să vorbești în Consiliu, intrarea e făcută numai după ce parcurgi mulți pași birocratici. În ceea ce-i privește opoziția, adminsitrația Firea nu ne informează niciodată la timp – dimpotrivă. Proiectele importante sunt puse pe ordinea de zi cu pușin timp înainte de termenul prevăzut de lege, deși sunt deja planificate. Proiectele de hotărâre, cu excepția celor care sunt prevăzute expres de lege să intre în consultare publică, nu sunt puse în dezbatere publică. 

Ultima bombă cu ceas este cea cu care am început, pentru care am spus că doamna Firea aici ne va lăsa un cadou otrăvit: companiile municipale, care au costat până acum 200 de milioane. Am făcut un calcul – până la terminarea mandatului, probabil vor înghiți în jur de jumătate de miliard de euro. Obsevându-le, nu vedem niciun indiciu ca aceste companii să devină eficiente, să furnizeze servicii la nivelul altor capitale. Vor primi probabil în continuare lucrări pe bani publici iar evaluarea lor va fi foarte dificilă”, a subliniat consilierul general din partea USR.

Roxana Wring a încheiat într-o notă amuzantă, apreciind că fosta prezentatoare TV, în fotoliul PMB, se remarcă prin două lucruri: numărul ajutoarelor sociale, precum și cel al statuilor: ”Închei prin a da cezarului ceea ce este al cezaurului: singurul punct la care doamna Gabriela Firea, ca primar general, s-a evidențiat este acela al ajutoarelor sociale și al statuilor”. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *