Skip to content
Politică

Bilanțul războiului din PSD: 5 semne că Dragnea e mort, dar nu știe încă EXCLUSIV

libertatea.ro

La numai câteva luni de la conflictul dintre premierul Mihai Tudose și liderul social-democraților Liviu Dragnea (iscat chiar de apariția unui sondaj Avangarde care prezenta o așa-zisă prăbușire abruptă a guvernului Tudose în încrederea românilor), astăzi, 9 ianuarie, vedem cum Dragnea începe să se apropie încet, dar sigur de groapa săpată chiar de către apropiații săi.

„Dragnea, nici nu știi, cât de mic începi să fii!”

Pe principiul „Dragnea, nici nu știi, cât de mic începi să fii”, avem astăzi în fața ochilor – mai devreme decât ne-am fi așteptat – un lider prăbușit sub presiunea proprilor oameni. În aceste condiții, vă invităm să citiți în cele ce urmează 5 semne că Liviu Dragnea – căpetenia armatei roșii – e mort, dar nu știe încă:

1. Discurs incoerent

Unul dintre elementele care avea să îl dea de gol luni seară pe liderul PSD Liviu Dragnea este chiar conferința de presă de luni seară: incoerentă și presărată cu greșeli de frazare, sub presiunea momentului. Astfel, după ore întregi de discuții în Comitetul Executiv al PSD, am fost martorii unui discurs dezlânat venit chiar din partea celui care până deunăzi era atotputernicul din PSD și provoca execuții printr-o simplă încruntare a sprâncenei.

Citiți și: Dragnea, declarație de tipul „cosorul lui Moceanu”: „Eu sunt de acord cu ce am spus eu”

2. Limbajul facial al unui înfrânt

Teoria comunicării ne învață că limbajul verbal reprezintă doar 7% din ceea ce transmitem, în timp ce limbajul paraverbal (intonația, tonul vocii etc.) constituie 38%, iar cel nonverbal (gesturi, mimică, poziția corpului etc.) ocupă cea mai mare parte, cu 55 de procente.

Întâmplător, discursul de luni seară al lui Liviu Dragnea a fost analizat prin prisma comunicării nonverbale (mai precis, fizionomia, adică expresia facială) de către sociologul Marian Preda. Acesta este de părere că mimica lui Liviu Dragnea de la conferința de presă ulterioară Comitetului Executiv al PSD inspira teamă și neîncredere.

„Azi este începutul sfârșitului lui Dragnea. Fizionomia lui la conferința de presă de azi exprima teamă, derută, neîncredere. Se va accentua lupta pentru succesiune și pentru locul de candidat la prezidentiale. Cine va fi viitorul super-baron: Bădălău, Tudose, Firea? Aproape că nu contează. Oricum, mai avem un an sau doi de guvernare PSD; #Rezistăm noi cumva și la ”febra” asta roșie din care România va ieși cu o deteriorare serioasă a situației economice dar și cu imunitate sporită la populinsm”, a scris Marian Preda pe Facebook.

3. Scrisoarea lui Bădălău – prilej de a spune lucrurilor pe nume

Președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a lansat în spațiul public înaintea Comitetului Executiv al PSD o scrisoare cu efect de bombă (sau poate de bumerang, în cazul în care baronul de Giugiu își va atrage răzbunarea celui de Teleorman), document în care senatorul Bădălău se plângea de faptul că democrația internă din partid este suspendată, iar PSD a făcut mai multe erori – atât pe linie de partid, cât și la nivel guvernamental.

4. Dragnea, singur la declarații după CEx. Tudose a refuzat să-i stea de-a dreapta

Însingurarea lui Liviu Dragnea s-a manifestat și în ceea ce îl privește pe acela care a dovedit până acum că este orice, dar NU urmașul lui Sorin Grindeanu – l-am numit pe Mihai Tudose, cel care (spre deosebire de înaintașul de la Palatul Victoria) se încăpățânează să demonstreze că nu este un premier-marionetă.

Concret: după ședința Comitetului Executiv al PSD, televiziunile de știri au arătat cum Liviu Dragnea și Mihai Tudose au susținut declarații aproape simultan, dar în mod separat. Astfel, pentru prima dată, după o lungă perioadă, liderul PSD  a apărut singur la conferința de presă de după CExN, și nu așa cum ne obșnuia de fiecare dată – adică alături de Mihai Tudose.

5. Tudose strânge oaste: întâlnire în văzul lumii cu 19 baroni

La ora redactării acestui material, prim-ministrul s-a întâlnit deja la Palatul Victoria cu nu mai puțin de 19 președinți de consilii județene, sosiți la Guvern cu ocazia ceremoniei de semnare a contractelor pentru mai multe zeci de aparate medicale de înaltă tehnologie.

CITIȚI ȘI: Tudose, mișcare de ULTIMĂ ORĂ în confruntarea cu Dragnea

Ce putem înțelege din acest lucru? Conștient de atuul greu pe care îl are în războiul cu Dragnea, Tudose dă dovadă că și-a mutat polul de putere în jurul său. Altfel spus: frustrarea teribilă acumulată în rândurile baronilor și umilințele la care au fost supuși unii dintre ei – precum Adrian Țuțuianu (mazilit de la MApN și Comisia SRI) și Niculae Bădălau (tăiat din cărți pentru Curtea de Conturi) ar putea să îi fie fatale acum liderului PSD.

Văzând toate acestea, putem concluziona că bătălia finală anunțată pentru 29-31 ianuarie (ne referim la următorul CEx, programat deja la Iași) are să fie cu mult mai sângeroasă decât ne-am fi așteptat, aceasta putând însemna chiar schimbarea la față a celui mai mare partid din România. Însă, în toată ceastă bătălie politică, ceea ce ar trebuie să ne pună serios pe gânduri de acum incolo este: cum va arăta oare viitorul guvern, croit după chipul și asemănarea baronilor? Se poate întâmpla ceva mai rău decât „teleormanizarea României”?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *