UPDATE Război în Israel. Peste 200 de ţinte au fost lovite peste noapte în Gaza

Israeli attacks in the Gaza Strip
Sursa foto: whyy.org

UPDATE 13:29

Ministerul Palestinian al Sănătății a transmis marți că 770 de persoane au fost ucise până acum în Fâșia Gaza, în timp ce aproximativ 4.100 au fost rănite, scrie BBC.

UPDATE 12:00

Franța „nu este în favoarea suspendării ajutorului de care beneficiază direct poporul palestinian”, a declarat marți ministerul francez de externe, citat de CNN. Franța le-a oferit palestinienilor un sprijin în valoare de 95 de milioane de euro (100 de milioane de dolari) în 2022, concentrându-se pe „sănătate, securitate alimentară și educație”.

UPDATE, ORA 09.54

Forţele de apărare israeliene au anunţat că peste 200 de ţinte au fost lovite peste noapte în Gaza, relatează The Guardian.

„În ultimele ore, avioanele şi navele de război ale forţelor de apărare au atacat numeroase ţinte ale organizaţiilor teroriste din întreaga Fâşie Gaza. Zeci de avioane de luptă au atacat peste 200 de ţinte în toată zona cartierului Rimal şi Khan Yunis în timpul nopţii”, a precizat armata într-o postare pe X

UPDATE, ORA 09.18

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că alţi 596 de cetăţeni români au revenit în ţară din Israel, în noaptea de luni spre marţi, cu curse Tarom şi ale unor companii private.

”În continuarea informaţiilor transmise în contextul deteriorării situaţiei de securitate din Statul Israel şi Fâşia Gaza, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, în urma demersurilor constante ale Celulei de Criză a MAE, în cursul nopţii de 9 spre 10 octombrie 2023, alţi 596 de cetăţeni români au revenit în România, prin intermediul a două curse Tarom şi două curse operate de două companii aeriene private”, a transmis marţi dimineaţă MAE.

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat se pot adresa Ambasadei României la Tel Aviv şi îşi pot anunţa prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare şi propriile coordonate la adresa de e-mail telaviv@mae.ro şi la numărul de telefon de permanenţă al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279, precum şi cel al Consulatului General de la Haifa: +972 543 998 038, pentru a putea fi contactaţi. MAE subliniază importanţa utilizării acestor canale de către cetăţenii români pentru centralizarea corectă a informaţiilor şi eficientizarea dialogului în vederea acordării asistenţei consulare.

UPDATE, ORA 08.13

Turcia este pregătită să acţioneze ca mediator pentru a pune capăt conflictului dintre Israel şi Palestina dacă cele două părţi fac o astfel de propunere, inclusiv schimburi de ostatici, a declarat luni preşedintele Recep Tayyip Erdogan într-o conferinţă de presă după o reuniune a cabinetului de la Ankara, potrivit AFP.

„Credem că nu va exista pace în regiune fără o Palestină independentă şi suverană”, a spus el.

UPDATE, ORA 07.40

Preşedintele american Joe Biden anunţă luni că ”probabil” ”cetăţeni americani se află între persoanele ţinute ostatice de către Hamas” şi că administraţia sa colaborează cu autorităţile israeliene să le le elibereze, relatează AFP.

Şeful statului american anunţă într-un comunicat că cel puţin 11 americani au fost ucişi în ofensiva grupării islamiste palestiniene, o veste ”sfâşietoare”.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ministerul palestinian al Sănătăţii din Fâşia Gaza anunţă luni că bilanţul morţilor în urma atacurilor Israelului a crescut la 687 – inclusiv 140 de copii, relatează CNN.

Numărul răniţilor a crescut la 3.726, dintre care 10% dint copii, precizează ministerul.

Un bilanţ anterior anunţa 550 de morţi.

Armata israeliană a atacat şi distrus complet 11 ambulanţe şi un seviciu de sănătate care nu mai pot fi folosite, acuză ministerul palestinian.

Ministerul Sănătăţii de la Gaza anunţă că se află în legătură şi colaborează cu organizaţii globale şi umanitare pentru a acoperi lipsa de medicamente din spitale, de echipamente medicale şi de combustibil.

Bilanţul morţilor în Israel a crescut luni la 900.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL