Binomul Geoană-România Renaște. Sediul de campanie, pe două etaje în clădirea mogulilor imobiliari de la ONE

Sursa foto: Mircea Geoană

Mircea Geoană duce campania prezidențială dintr-o clădire a mogulilor imobiliari de la One United Properties. Asociația cu care vrea să ajungă la Cotroceni a fost înregistrată într-un imobil al grupului de real-estate de către o rudă prin alianță a fostului secretar adjunct al NATO. Din acel loc, ONG-ul a desfășurat în secret prima parte a campaniei electorale. Geoană a refuzat să spună dacă este finanțat de grupul ONE, care în trecut a beneficiat de o linie de finanțare de 50 de milioane de euro de la o bancă internațională condusă de „bancherul lui Putin”. Reprezentanții ONE s-au dezis de Geoană și susțin că nu sunt implicați în nicio formă de finanțare a campaniei fostului adjunct NATO. 

O poză din aprilie anul acesta postată pe contul Romania Renaște al Asociației Mișcarea Țara Renaște surprinde o ședință de organizare a campaniei. În imagine apare în colțul din dreapta silueta lui Rareș Mănescu.

sursa foto: Facebook / România Renaște

investigație internațională a dezvăluit că, în timp ce era angrenat în campania lui Geoană, Rareș Mănescu a intrat în afaceri cu un cetățean rus care a vizitat Crimeea de cel puțin 10 ori după anexarea ilegală de către Rusia și era un propagandist, fan al lui Putin.

Ședința a avut loc în Eliade Tower, o clădire de birouri din zona Floreasca a capitalei. O sursă apropiată a campaniei ne-a povestit că la etajele 8 și 10 ale imobilului își desfășoară activitatea staff-ul de campanie al lui Geoană. De altfel, documentele consultate de Context.ro confirmă că asociația care derulează campania funcționează la cele două etaje ale clădirii.

sursa foto: Context.ro

Campania lui Mircea Geoană e implementată de ONG-ul cunoscut ca România Renaște, care a fost fondat la finalul lui 2023 de către fostul deputat PSD Florentin Gust Băloșin, o avocată și un profesor universitar. Presa a relatat că Geoană a fost nașul de cununie al lui Florentin Gust Băloșin.

ONG-ul este o entitate special creată pentru campania electorală.

Oficial, asociația care a stat inițial în spatele lui Mircea Geoană se numește Mișcarea Țara Renaște, dar se promovează sub numele de România Renaște. Explicația ar putea fi lipsa acordului Secretariatului General al Guvernului pentru folosirea cuvântului România în denumire. Cu toate acestea, ONG-ul îl folosește în comunicarea publică. Cealaltă controversă se leagă de legalitatea unei asociații al cărei scop este implicarea în politică. Specialiști în drept consultați de Context.ro spun că ar fi “în afara cadrului legal crearea unui ONG care să servească drept vehicul pentru o campanie electorală, cu atât mai mult când susține un singur candidat”.

Statutul său prevedea, printre alte obiective, că va fi o platformă pentru susținerea politicienilor independenți și menționează special că va susține la toate alegerile, inclusiv cele prezidențiale, candidați neafiliați. În timp ce asociația lua formă,  candidatura lui Geoană la prezidențiale era anunțată pe surse de la începutul lui 2024. După nouă luni, binomul România Renaște-Geoană a devenit oficial, după ce asociația a anunțat că fostul președinte PSD este prezidențiabilul pe care-l susține. Este și singurul politician pe care îl menționează pe site-ul oficial.

Deși anul acesta au avut loc și alegeri locale și europarlamentare, la care au participat și candidați independenți, România Renaște nu a comunicat public niciun alt nume de politician neafiliat pe care îl susține. O declarație a Alinei Achim, purtătoarea de cuvânt a România Renaște confirmă că susținerea lui Mircea Geoană scopul asociației: “Mișcarea care are ca scop statutar susținerea candidaturii domnului Geoană a promovat până la întoarcerea domnului Geoană de la NATO, cartea domnului Geoană și a ajutat la organizarea lansării acestei cărți”.”

România Renaște (oficial Asociația Mișcarea Țara Renaște) și-a declarat sediul la etajul 8 al Eliade Tower, o clădire de birouri din apropierea parcului Floreasca. Imobilul este al grupului imobiliar One United Properties (ONE, n.red). Grupul ONE susține, într-un răspuns pentru Context.ro, că nu finanțează în niciun fel campania lui Geoană și au precizat că n-au făcut afaceri cu Rareș Mănescu. Politicianul a refuzat să ne spună dacă primește bani sau alt gen de susținere de la grupul imobiliar.

De la New Machiavelli la ONE United pe gratis

Ce știm e că ONG-ul din spatele campaniei lui Geoană avea la dispoziție, încă din decembrie 2023, cel puțin 50 de metri pătrați utilați pentru care n-a plătit chirie. Spațiul a venit gratuit de la Asociația Proiectul România 2030, care l-a închiriat inițial de la ONE.

Șapte luni gratuit 

Timp de șapte luni, din decembrie 2023 până în iulie 2024 ONG-ul de campanie a avut la dispoziție sediul fără chirie. Ulterior, chiria a ajuns la 8,5 euro plus TVA pe metru pătrat.

Inițial, chiria era una modică, de 300 de euro pentru peste 300 de metri pătrați utilați și mobilați. Potrivit unor documente consultate de Context.ro, România 2030 s-a ocupat de amenajarea spațiului. Oamenii lui Mircea Geoană și-au extins spațiul din Eliade Tower și ocupă acum și un spațiu situat la etajul 10 al clădirii. În prezent, suma plătită de România 2030 este de șapte ori mai mare, susțin reprezentanții ONE, asociația plătind 300 de euro doar câteva luni, până la amenajarea efectivă a spațiului.

Din iulie, și România Renaște plătește, în baza unui contract separat, 1950 de euro pentru un spațiu de 228de metri pătrați, susține ONE. Astfel că parte din etajul 8 e închiriat de România 2030, iar parte din etajul 10 de România Renaște, dar activitățile de campanie au loc în ambele incinte.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: