Puternicul lider al Hezbollahului libanez Hassan Nasrallah – a cărui moarte a fost confirmată sâmbătă de către mişcare, ucis vineri într-un atac ţintind cartierul general al organizaţiei la Dahieh, periferia de dus a Beirutului – trăia în clandestinitate de ani de zile, pentru a scăpa Israelului, relatează AFP.
”Hassan Nasrallah a murit”. După o noapte de incertitudine cu privire la soarta liderului Hezbollah, mişcarea libaneză a confirmat sâmbătă moartea liderului ei, ucis în atacuri israeliene care au ţintit cartierul general al mişcării armate proiraniene în bastionul său de la sud de Beirut.
Moartea sa a fost anunţată cu puţin mai înainte de către armata israeliană.
Acest inamic jurat al Israelului a apărut doar rareori în public de la izbucnirea războiului între mişcarea sa şi armata israeliană din vara lui 2006, iar locul reşedinţei sale era ţinut secret.
El primea însă vizitatori, inclusiv lideri si unor formaţiuni palestiniene aliate formaţiunii sale, care publicau imagini de la întâlniri.
Jurnaliştii şi personalităţile care l-au întâlnit spun că au fost conduse de Hezbollah în maşini cu perdele groase şi cu măsuri de securitate consolidate, într-un loc neidentificabil.
Hassan Nasrallah susţinea cu regularitate discursuri transmise în direct, de care erau suspendată întreaga ţară.
Mort la vârsta de 64 de ani, el era cel mai puternic om din Liban, decizând războiul sau pacea în ţară, la conducerea unei impresionante miliţii puternic înarmate.
Acest om de religie face obiectul unui adevărat cult al personalităţii în rândul susţinătorilor săi, mai ales în cadrul comunităţii musulmane şiite, din care provine.
El era liderul charismatic al Hezbollah din 1992, când i-a succedat lui Abbas al-Musawi, de asemena asasinat de către Israel.
De atunci, el a schimbat cu răbdare Hezbollahul, înarmat şi finanţat de Iran, într-o forţă politică de neocolit, reprezentată în Parlament şi Guvern.
În acelaşi timp, el a dezvoltat arsenalul formaţiiunii care, potrivit acestuia, constă în 100.000 de luptători şi dispune de armament puternic, inclsuiv rachete de mare precizie.
”VICTORIE DIVINĂ”
Hezbollahul este singura formaţiune care şi-a păstrat armamentul la sfârşitul Războiului din Liban (1975-1990), în numele ”rezistenţei împotriva Israelului”, a cărui armată s-a retras treptat din Liban, iar în 2000 a evacuat sudul, după 22 de ani de ocupaţie.
De-a lungul firului confruntării între oamenii săi şi armata israeliană, Hassan Nasrallah şi-a consolidat statutul şi a câştigat respect prin moartea în 1997 a fiului său mai mare, Hadi, în luptă.
Războiul din vara lui 2006 cu Israelul, care a durat 33 de zile şi care s-a soldat cu moartea a 1 200 de libanezi, majoritatea civili, şi a 160 de israelieni, majoritatea militari, i-a permis să afişeze puterea mişcării sale, după ce combatanţii săi au ţinut piept armatei israeliene.
Hassan Nasrallah a proclamat la sfârşitul acestui război o ”victorie divină” şi a devenit un erou în lumea arabă.
Însă, în Liban, el şi-a pus în cap mai multe tabere, după ce partidul său a fost acuzat de implicare în asasinarea fostul premier Rafic Hariri în 2005, iar apoi după ce oamenii săi înarmaţi au preluat în mod brutal controlul asupra capitalei, în mai 2008.
ROL REGIONAL
Hassan Nasrallah şi-a sporit influenţa în Liban, dar şi în regiune.
În 2013, el a anunţat că intervenit militar în Siria vecină, în susţinerea regimului lui Bashar al-Assad, împotmolit într-un Război Civil declaşat de reprimarea în sânge a unei revolte populare în 2011, care a degenerat într-o insurecţie armată.
Bucurându-se de încrederea totală a liderilor iranieni, el a format şi susţinut mişcări apropiate Teheranului în regiune.
Hezbollahul este în prezent ”giuvaierul coroanei” aliaţilor Iranului în reginue, reuniţi în cadrul unei ”axe a rezistenţei” din care fac parte grupări armate din Irak, rebelii huthi din Yemen şi Hamasul palestinian.
De la începutul războiului din Fâşia Gaza între Israel şi Hamas, Hassan Nasrallah a deschis un front în sudul Libanului, cu scopul de a-şi susţine aliatul palestinian, însă a încercat până acum să evite un război la scară mare cu Israelul.
”CENTURA SĂRĂCIEI”
Hassan Nasrallah s-a născut la 31 august 1960, într-o familie modestă cu nouă copii, în fosta ”centură a sărăciei” care înconjura Beirutul. Familia sa este originară din satul Bazouriyeh, situat în sudul Libanului.
Pe când era dolescent, el a studiat teologia în oraşul sfânt Najaf, în Irak, însă a fost nevoit să plece în timpul valului represiunii antişiite a preşedintelui irakian de atunci, Saddam Hussein.
Revenit în Liban, el s-a angajat în mişcarea şiită Amal, care s-a scindat în timpul invaziei Israelului în Liban în vara lui 1982, şi a făcut parte din nucleul fondator al Hezbollah, îndfiinţat la îndemnul Gardienilor Revoluţiei din Iran.
Căsătorit şi tatăl al cinci copii, Hassan Nasrallah vorbea fluent farsi. El purta turbanul negru al familiei Sayyed, descendenţii profetului Mahomed, de la care se reclama.
Problema succesiunii sale s-a deschis.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News