Skip to content
Economie Politică

Biriș: Anul 2019 aduce un mare semn de întrebare. Era evident că vor manipula cifrele în buget

infoziare.ro

Proiectul de buget pentru 2019, publicat joi seară pe site-ul ministerului de Finanțe, este fundamentat pe un avans economic de 5,5%, un curs de 4,6 lei pentru un euro și o rată a inflației de 2,8%.

Există deja numeroase voci care contestă aceste cifre, mai ales avansul PIB și nivelul veniturilor așteptate să fie încasate la buget, estimate la 341,4 miliarde de lei, respectiv 33,4% din PIB.

PSNews a luat legătura cu avocatul Gabriel Biriș, fost secretar de stat în ministerul de Finanțe, pentru a analiza în ce măsură țintele bugetului pe 2019 sunt realizabile.

Era de așteptat că cei de la PSD vor manipula cifrele, ca să poată închide bugetul.

Cifrele sunt mult prea optimiste și nu dau un fundament serios bugetului, probabil că vor fi corecturi în timpul anului”, a declarat Gabriel Biriș, în exclusivitate pentru PSNews.

În condițiile în care este evident că cifrele nu au nicio legătură cu realitatea, probabil că, în nevoie de bani, în prima fază guvernanții vor consuma bufferul aflat la dispoziția Finanțelor, așa cum a declarat deja domnul ministru Teodorovici.

După aceea, probabil că se vor împrumuta din ce în ce mai scump.

Având în vedere că ministerul de Finanțe nu a reușit să mai atragă resurse, la ultimile licitații, de pe piața internă, în condițiile în care răspunsul băncilor a fost mult sub așteptări, guvernanți vor fi nevoiți să se îndrepte către piețele externe, de unde vor atrage resurse financiare cu costuri din ce în ce mai mari”, a adăugat el.

Guvernul și-a dat cu stângul în dreptul

Pentru a trece bugetul, cei din guvern vor trebui să mai facă ceva concesii primarilor, dar în cele din urmă proiectul de buget va fi votat în Parlament, dat fiind că, beneficiind de sprijinul UDMR, coaliția ALDE-PSD deține majoritatea.

Anul 2019 aduce un mare semn de întrebare pe multe industrii, și pe gaz, pe electricitate, pe energie, în general, și pe sistemul bancar.

Plafonând prețul la gazele naturale, guvernul și-a dat practic cu stângul în  dreptul, pentru că au redus veniturile Romgaz, care a plătit anul trecut la bugetul de stat miliarde, din dividende.

Nici în Marea Neagră nu s-a luat nicio decizie, pentru că s-a insistat cu taxele pe incluse în Legea off-shore, deci totul e bulversat.

Sunt multe semne de întrebare, legate de bugetul pe 2019, nu știu cum o să facă îl închidă”, mai spune Biriș.

Companiile din energie, fără bani de investiții

Pentru 2018, rezultatele pe veniturile bugetare au fost relativ în regulă doar pentru că au inclus acolo veniturile extraordinare din dividendele pe care le-au supt anul trecut.

Companiile din energie, ca să poată să funcționeze, au nevoie de investiții, de reparații curente. Or, Guvernul le-a luat deja banii și nu va mai putea să repete mișcarea și anul ăsta, pentru că nu au de unde.

Cât privește creșterea spectaculoasă a încasărilor ANAF, asta e o poveste pe care o auzim dintotdeauna.

Era evident că vor umfla pe partea de venituri și că vor veni cu estimări optimiste în ceea ce privește creșterea PIB. Cum să te mai aștepți, după atâtea scandaluri, după ce ai lovit în industrii-cheie, să ai creștere mai mare decât în 2018?

Mai ales că anul trecut nu au prea fost turbulențe”, apreciază fostul secretar de stat în ministerul de Finanțe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *