Skip to content
Economic Politică

Biriș dă de pământ cu impozitul pe cifra de afaceri: Oamenii ăștia au idei fixe, nu știu pe ce lume trăiesc

www.business24.ro

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a vorbit din nou duminică, în cadrul discursului ținut la Consiliului Național al PSD, despre introducerea unui impozit pe cifra de afaceri a multinaționalelor și a marilor companii.

E nevoie de un Guvern, de o coaliţie, care să le spună atât băncilor, cât şi multinaţionalelor din România, că şi această ţară are dreptul să ceară ca din profiturile uriaşe pe care le fac aici, taxele să le plătească aici, nu în paradisuri fiscale sau în ţările de origine, că banii îi fac aici, în România, cu români”, a spus Dragnea, care a declanșat un atac virulent împotriva marilor investitori străini.

Pentru a vorbi despre implicațiile unei astfel de declarații în economia românească și asupra mediului de afaceri, PS news a luat legătura cu fostul secretar de stat în ministerul de Finanțe, avocatul Gabriel Biriș.

Este o aberație. Impozitele pe cifra de afaceri sunt interzise de Uniunea Europeană, prin Directiva pe T.V.A. Acolo se spune clar că nu au voie să introducă ale impozite pe cifra de afaceri, în afară de taxa pe valoare adăugată, care este un impozit pe cifra de afaceri, până la urmă”, ne-a declarat Gabriel Biriș.

Peste tot în lumea asta există tentația de nu raporta profiturile, pentru a nu plăti impozit. Dar întotdeauna există un câine de pază, care are toate instrumentele necesare pentru a a-și face datoria.

În cazul nostru, acesta ar trebui să fie ANAf-ul.

Iar ANAF ce face? Se plânge peste tot că marile companii își externalizează profiturile. Dar acest lucru se întâmplă tocmai pentru că Fiscul nu își face treaba și nu întreprinde controale eficiente”, spune Biriș.

Aplicarea unui impozit pe cifra de afaceri și eliminarea impozitului pe profit, așa cum s-a tot anunțat, în timpul guvernării PSD, așa ceva pur și simplu nu se poate.

Cei de la PSD au niște idei fixe, cu care irită pe toată lumea și cu care revin din când în când. Nu conteaza pentru ei cât rău fac. În momentul în care se dechide o astfel de discuție de la cel mai înalt nivel, așa cum a făcut duminică președintele partidului care deține guvernarea, fără a fi înțelese implicațiile, se nenorocește orice urmă de încredere mai putea să existe în economia românească”, apreciază avocatul.

Reducerea investițiilor este prima și cea mai directă implicație în economie, a unei astfel de măsuri, care ar afecta nu doar investitorii străini, ci și pe cei autohtoni.

O taxă pe capitalul străin nu poate fi pusă, există tratate de protejarea investițiilor, pur și simplu nu se poate așa ceva. Oamenii ăștia nu știu pe ce lume trăiesc”, crede fostul secretar în ministerul de Finanțe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *