Skip to content
Politică

Biriș, după ce a plecat din MFP, îl apără pe Comănescu în procesul cu Finanțele

romanialibera.ro

Fostul secretar de stat Gabriel Biriș, după ce a plecat din Ministerul Finanțelor Publice, îl apără pe omul de afaceri Gabriel Comănescu chiar într-un proces cu MFP – mai precis, cu Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Grup Servicii Petroliere (GSP), companie deţinută de către omul de afaceri Gabriel Comănescu, se află de câţiva ani în conflict cu ANAF, după ce, încă din 2012, inspectorii de la Fisc au efectuat o serie de controale la sediul companiei, stabilind, la începutul acestui an, că GSP are de plată 130 de milioane de lei, ce reprezintă contravaloarea TVA (38 de milioane de lei) pentru o tranzacţie din 2008 şi accesoriile aferente, scrie Bursa.ro.

Cele două părţi au opinii diferite pe subiect, reprezentanţii GSP şi avocaţii grupului considerând că, potrivit legii, respectiva tranzacţie nu presupunea plata TVA, în timp ce autoritatea fiscală este de părere că, dimpotrivă, tranzacţia realizată de compania lui Gabriel Comănescu ar presupune şi aplicarea taxei pe valoarea adăugată.

Concret, este vorba despre vânzarea a trei platforme maritime de către GSP unei companii din grup, cu sediul în Malta. Se pare că acest tip de contract de vânzare-cumpărare este singular în România, întrucât nicio altă societate din domeniu nu a înstrăinat, până acum, platforme maritime.

Avocaţii GSP spun că tranzacţia a fost efectuată fără TVA în baza Codului fiscal, care precizează că, în cazul navelor, operaţiunile de livrare sunt scutite de această taxă.

Unul dintre acești avocați este Gabriel Biriș, tehnocratul care, cât timp a activat în MFP, a intrat în centrul binecunoscutului scandal izbucnit din intenția guvernantului de a aduce modificări Codului Fiscal, în sensul deplasării poverii fiscale legate de CAS și CASS de la angajator la angajat.

Acum, Biriș a oferit explicații despre procesul lui Comănescu pentru site-ul de știri citat, pe care le puteți citi AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *