Skip to content
Economic Politică

Biriș: Guvernul de la București are probleme de credibilitate. Oficialii europeni știu care este realitatea

www.business24.ro

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a declarat sâmbătă că bugetul pe 2019 va fi prezentat săptămâna aceasta public pentru dezbatere. Duminică, ministrul Muncii, Marius Budăi, vorbea despre adoptarea bugetului pe 2019 abia în februarie.

Pentru a afla care sunt semnalele pe care le transmite guvernul de la București partenerilor europeni, prin ezitările legate de bugetul pe 2019, PSNews a laut legătura cu Gabriel Biriș, fost secretar de stat în ministerul de Finanțe.

Guvernul nu e în stare să prezinte bugetul național pe 2019, iar guvernanții de la București vorbesc despre cadrul financiar multianual pentru cheltuielile Uniunii Europene – normal că se confruntă cu o problemă de credibilitate”, a declarat Gabriel Biriș, în exclusivitate pentru PSNews.

În urma preluării președinției rotative a UE, guvernul României coordonează, cel puțin formal, afacerile europene. Cu ce credibilitate se prezintă guvernanții de la București în fața partenerilor europeni, când ei au indus haos și incertitudine în economia românească?

Chiar dacă declarațiile oficiale ale liderilor Comisiei Europene exprimă încrederea în capacitatea guvernului român de a conduce Consiliul european în următoarele șase luni, avem de-a face doar cu încurajări politicoase. Oficialii europeni știe care este realitatea”, a adăugat Biriș.

Guvernul a ajuns la fundul sacului

Ca urmare a acestei politici fiscale haotice și a incertitudinilor legate de actul de guvernare, România riscă în 2019 o sincopă economică. Mediu de afaceri își exprimă chiar îngrijorările legate de o posibilă intrare în recesiune.

Mai ales în urma întrării în vigoare a măsurilor din OUG 114, în condițiile în care multe dintre prevederile cuprinse în Ordonanță nu pot fi aplicate.

Un exemplu ar fi taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie, pe care ANRE-ul, în lipsa unor măsuri tranzitorii, nici nu știe cum să o aplice.

ANRE-ul, producătorii și agenții economici din energie se uită unii la alții și se întreabă reciproc cum să o pună în aplicare”, mai spune fostul secretar de stat.

În ciuda declarațiilor oficiale, guvernului îi va fi foarte greu să se încadreze într-un deficit rezonabil, de maxim 3% din PIB, pentru că au luat mult prea multe măsuri prin care au crescut cheltuielile și au redus veniturile bugetului de stat.

Până acum, guvernarea PSD a tăiat banii pentru investiții și a creat bufferul financiar, aflat la dispoziția ministrului de Finanțe, ca să își acopere găurile.

Acum au cam ajuns la fundul sacului, nu mai au bani din care să alimenteze rezerva financiară, pentru că, investițiile fiind practic la zero, nu mai au de unde să taie.

Ăsta este și motivul pentru care au amânat creșterea pensiilor, pentru că le-ar fi adus un plus de 12 miliarde lei la cheltuielile bugetului pe 2019, bani pe care nu aveau de unde să îi mai ia.

Așa, din toamnă, au nevoie doar de 4 miliarde lei, în 2019. Dar chiar și așa, vorbim de 0,5% din PIB. Nu se știe de unde vor lua banii de ăștia.

Așa că au tot amânat prezentarea bugetului pe 2019. Probabil că vor veni cu un plan foarte umflat și nerealist, în ceea ce privește planul încasărilor de la ANAF, iar în timpul anului se vor vede găurile.

Pentru că nu se poate altfel, cheltuielile sunt acolo și nu pleacă nicăieri. Rămâne de văzut ce vor face și de unde vor lua banii”, a completat Gabriel Biriș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *