Skip to content
Politică

Biriș ne ia de fraieri în scandalul ordonanței: Nu ați înțeles bine!

Gabriel Biriș, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, ne ia de fraieri în scandalul provocat de către ordonanța de urgență a Guvernului (OUG) de modficare a Codului fiscal, spunând că proiectul fost criticat de oameni care “nu l-au înțeles”.

Astfel, el a confirmat, într-un interviu pentru Calea Europeană, existența acestui proiect, neasumat de ministrul Anca Dragu. El a precizat că planul era ca documentul să fie prezentat public la un anumit moment, pentru a putea fi și explicat.

CITIȚI ȘI: UPDATE Scandal pe contribuțiile sociale: MFP nu își asumă modificările

“Problema este că un proiect care era încă în discuții a ieșit așa – pe surse.  Oameni care nu prea au înțeles ce scrie în proiect au început să-l critice: acel proiect este despre simplificare, acel proiect este despre ușurarea sarcinii fiscale totale. Cine l-a studiat un pic mai în amănunt putea să vadă că propunem introducerea pentru prima dată în legislația noastră a unei plafonări a bazei de calcul a contribuțiilor sociale, efectiv pe suma tuturor veniturilor în așa fel încât contribuțiile astea să nu fie așa, fără număr, fără limită și să simplificăm, până la urmă, legislația. Practic, cea mai mare parte din modificări, dar nu neapărat cele mai importante,  la astea se refereau – la contribuții sociale și impozitul pe venit. Am văzut că există critici că s-ar mări cotele de contribuții – iarăși, acest proiect nu este despre majorări de taxe. Niciun salariat și niciun angajator nu ar avea de plătit un leu în plus. Dimpotrivă: mai puțin, prin efectul plafonării”, a spus Biriș, pentru Calea Europeană.

Solicitat să rezume aceast proiect pentru a fi mai lesne de înțeles, Biriș a afirmat:„Știm vreo firmă care să se fi îmbolnăvit și să se ducă la doctor? Știm vreo firmă care la bătrânețe să ia pensie? Trebuie să înțelegem un lucru: contribuțiile la sănătate și la pensii nu sunt ale angajatorului, ci sunt ale angajatului. Că noi, datorită unei ipocrizii bine cultivate de-a lungul timpului, am împărțit contribuțiile în parte, pentru angajat mai mici și , ]n alt[ parte, pentru angajator mai mari, a fost doar pentru a ascunde o realitate:  cât de mare este costul muncii în România. Este foarte mare! Și nu datorită impozitului pe venit, ci a contribuțiilor care sunt așa de mari și pentru că foarte mulți nu le plătesc. Este atât de simplu! Nu e nimic complicat în asta! În propunerea la care facem referire acum, practic, prin ajustarea bazei, includerea sumelor datorate de angajator în baza de calcul, în salariul brut, prin măsura aceea tranzitorie, se făcea ca efectul asupra angajatului să fie zero, același net, iar efectul asupra angajatorului să fie zero, același cost total. Doar că, din această restructurare, se creează o bază unitară de aplicare a impozitului pe venit și contribuțiilor sociale pentru toate tipurile de venituri. Eu cred că e absolut normal să vorbim despre moralitatea acestei legi”, a mai spus acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *