Skip to content
Economie Politică

Biriș pune punctul pe ”i”: Nu are nicio noimă să privatizezi Loteria. FSDI pare gândit pentru prăduială

În momentul de față, Compania Națională Loteria Română nu doar că este o companie care aparține 100% Statului român, dar legea care reglementează înființarea companiei prevede în mod expres că toate acțiunile vor fi deținute în totalitate și în mod exclusiv de acesta.

Guvernul intenționează să schimbe însă această prevedere legislativă, pentru ca Loteria Română să poată fi înglobată în Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții – FSDI, cu posibilitatea de a fi privatizată.

PSNews a luat legătura cu Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul de Finanțe, pentru a discuta despre oportunitatea unei astfel de măsuri.

În general, loteriile sunt monopol de stat, în toată lumea. Nu are nicio noimă să privatizezi o companie cum e Loteria, în momentul în care e un domeniu în care Statul are monopol și se constituie într-o sursă importantă de venituri”, a declarat Gabriel Biriș, în exclusivitate pentru PSNews.

Eu cred că România are nevoie de un Fond Suveran, dar de un fond gândit cu totul altfel decât cel pregătit de guvernul PSD.

Mă refer la un fond suveran care să înglobeze activele cele mai valoroase ale Statului, să fie listat pe bursă, dar nu cu scopul de a vinde acțiuni și participații, ci pentru a atrage fonduri, care ulterior să fie investite într-un sub-fond de venture capital”, a adăugat el.

Sursă de investiții

Așa se poate investi în companiile românești care au nevoie de capital, ca să nu mai fie nevoiți antreprenorii români să le vândă către multinaționale.

Se poate constitui un fond pentru capital de risc pentru idei-start-upuri, nu programul Start-up Nation, care de fapt înseamnă oferirea de subvenții.

Plus investiții în proiecte de infrastructură”, mai spune fostul secretar în Ministerul de Finanțe.

Multiplicarea activelor sau prăduială?

Fondul Suveran în sine e o idee bună, problema e cum îl folosești: pentru a multiplica activele deținute de stat sau pentru a crea doar o altă vacă de muls și pentru prăduială.

Și nu e în regulă, pentru că FSDI, așa cum se anunță încă de pe acum, pare că e gândit pentru prăduială.

Dacă se apucă să vândă participațiile Statului care vor fi înglobate în fondul suveran, e pericol pentru țară. Nu e în regulă să dăm producția de energie – nici la ruși, la chinezi, nici la nemți, nici la americani.

Listarea fondului suveran trebuie făcută astfel încât toate acțiunile să rămână la Stat, iar investitorii noi trebuie atrași în fond, nu prin vinderea de acțiuni.

Unele participații ale Statului, dintre cele anunțate că vor fi înglobate în fond, să spunem că pot fi vândute, dar cele mai multe, nu, pentru că țin de siguranța energetică și nu numai a României.

În mod similar stau lucurile și cu Loteria Română. Înglobarea ei în FSDI este oportună doar cu condiția ca activele fondului să rămână ale României și Statul să nu își vândă participațiile.

Singura noimă este ca Loteria să fie înglobată într-un fond care să folosească profiturile generate de compania statului pentru a fi investite în diferite domenii, pentru a degreva bugetul de stat de investițiile respective”, conchide Gabriel Biriș.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *