Skip to content
Politică

Biriș: Vorbim de un dezastru economic! Programul de guvernare este aplicat doar pe partea de ”a da”, nu și de ”a face” EXCLUSIV

Deși programul de guvernare prevedea pentru 2018 o rată de creștere economică de peste 6%, datele publicate vineri de INS arată un avans la PIB care depășește doar cu puțin 4%, în primele nouă luni ale anului în curs.

Iar proiecțiile pentru sfârșitul anului au în comun prognoza că ritmul avansului economic va încetini și mai mult.

Vă dați seama că vorbim de un dezastru economic. Creșterea economică a fost folosită ca bază pentru datele bugetare. De la 6%, cât era estimarea la început de an, la 4% din PIB, cât este avansul economic realizat, vorbim de o eroare foarte mare, practice de o treime. Când ratezi prognoza cu o treime, nu au cum să nu apară probleme”, a declarat, în exclusivitate pentru PSNews, Gabriel Biriș, fost secretar de stat în ministerul de Finanțe.

În mod cert deficitul bugetar va depăși 3% din PIB, dar foarte foarte grav este că au scăzut investițiile (formarea de capital): dacă din investițiile de la buget scoți achiziția de tehnică militară, nu mai rămâne aproape nimic.

Este groaznic, pentru că asta înseamnă că noi nu facem decât să mâncăm pe împrumut.

Evident că mult nu mai putem să o ducem așa, mai ales că în momentul de față suntem și beneficiarii unei conjuncturi unice în ceea ce privește finanțarea: nu au fost niciodată dobânzile atât de mici, pentru termene atât de lungi.

Gândiți-vă ce s-ar putea întâmpla dacă România ar suferi o singură declasare (downgrade) a ratingului de țară: ca crește costul finanțării pentru tot soldul creditului, inclusiv pentru datoria deja acumulată. Am ajunge într-o spiral a cărei finalitate nu poate să fie alta decât ce s-a întâmplat în 2008 – 2009”, avertizează Biriș.

Problema noastră este că în ultimii doi ani de zile nu s-a făcut nimic din programul de guvernare care ține de ”a face”. S-a făcut însă aproape tot pe partea de ”a da”: a crescut salariul minim, au crescut pensile și salariile – au dat. Nu poate să le reproșeze nimeni celor de la PSD că nu au dat.

Dar de făcut, adică investiții publice, atras fonduri europene, încurajați oamenii să muncească, nu au făcut nimic.

Așa că nu este nimic de mirare că economia a evoluat cum a evoluat. România nu poate fi dusă în prosperitate împrumutându-ne ca să mâncăm”, mai spune fostul secretar de stat.

Uitați-vă în toate rapoartele Consiliului Fiscal din ultimii doi ani de zile și o să vedeți că ei de mult spun că asta se va întâmpla.

Consiliul Fiscal este o instituție care a fost creată, după criza din 2008-2009, tocmai pentru a veghea la stabilitatea bugetară a României.

Ca să dai drumul la producție în România trebuie chiar să muncești, să vii cu niște programe serioase, să îți asumi niște răspunderi, așa că nu interesează pe nimeni, din cei aflați la putere.

În România avem câteva firme mari care produc, dar care, în marea lor majoritate, nu sunt românești. Aproape tot ce înseamnă retail –supermarketuri, hipermarketuri- este capital străin, care practic sufocă, gătuiesc IMM-urile românești.

De ce să vrea guvernanții să dea drumul la economie, când pot să rămână dependenți de banul public?”, a conchis Gabriel Biriș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *