Biroul Electoral Central BEC. Cine sunt candidaţii cărora li se înlătură videoclipuri de promovare din mediul online

Sursa foto: Autoritatea Electorală Permanentă

Biroul Electoral Central a admis mai multe plângeri înregistrate împotriva unor videoclipuri de promovare a unor candidați, printre care Nicușor Dan, George Simion și Victor Ponta, pe platforma TikTok sau Meta. S-a dispus înlăturarea acestora și a materialelor conexe.

BEC a dispus înlăturarea acestor videoclipuri cu conținut ilegal și a materialelor conexe. Deciziile vor fi comunicate și Autorității Electorale Permanente în vederea transmiterii platformelor, care trebuie să le aducă la îndeplinire în maximum 5 ore de la comunicare.

Aceste decizii pot fi contestate la Curtea de Apel București în termen de 48 de ore de la afișarea pe pagina BEC

Potrivit deciziilor publicate de BEC, nouă dintre cele 17 plângeri admise se referă la videoclipuri cu conținut ilegal de pe conturi asociate candidatului Nicușor Dan, cu îndemnuri directe de vot pentru acesta, cu îndemn de a nu vota un anumit candidat, cu prezentarea de afișe cu mașini colantate cu imaginea lui, sloganul acestuia.

Alte cinci plângeri admise de BEC se referă la 35 videoclipuri publicate pe Facebook și TikTok cu conținut ilegal cu îndemnuri de a vota cu candidatul AUR George Simion, potrivit informațiilor agerpres.ro.

BEC a admis și o plângere referitoare la un videoclip promovat pe TikTok cu imaginea unui buletin de vot cu ștampila aplicată pe poziția 6, a candidatului Victor Ponta. O altă plângere admisă de BEC se referă la un material video publicat pe Facebook cu conținut negativ la adresa candidatului Crin Antonescu, cu un îndemn de a nu-l vota pe acesta.

Reguli noi pentru publicitatea politică după precedentul 2024

Ca element de noutate, indiferent de mijlocul de distribuire, inclusiv prin intermediul programelor de radio și de televiziune, precum și al serviciilor media audiovizuale la cerere, pe durata campaniei electorale a alegerilor pentru Președintele României din anul 2025, materialele publicitare politice distribuite de actorii politici trebuie să conțină următoarele informații (eticheta):

  1. o indicație privind faptul că reprezintă un material publicitar politic;
  2. candidatul sau formațiunea politică la cererea căreia sau în numele căreia este pregătit, plasat, promovat, publicat, distribuit sau difuzat materialul publicitar politic, respectiv numele și adresa de e-mail, precum și adresa poștală a candidatului, atunci când aceasta este dezvăluită public de către acesta, sau adresa sediului, în cazul formațiunilor politice;
  3. o mențiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unor tehnici de vizare a unui public-țintă sau de distribuire a materialelor publicitare, în sensul art.3 pct.11 și 12 din Regulamentul (UE) 2024/900 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 martie 2024 privind transparența și vizarea unui public-țintă în publicitatea politică, atunci când este cazul;
  4. o mențiune că sumele cheltuite pentru pregătirea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea sau difuzarea materialului publicitar politic provin exclusiv din sursele permise de Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  5. după caz, o mențiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unei promovări electorale sau al unei promovări electorale plătite;
  6. codul unic de identificare a mandatarului financiar înregistrat la Autoritatea Electorală Permanentă.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: