Skip to content
Politică

Biroul Electoral lămurește situația. Cine poate vota după ora 21

Biroul Electoral pentru Strainatate (BES) reaminteste, înainte de organizarea turului II pentru alegerea președintelui României, romanilor aflați în diaspora ca, potrivit legii, la ora inchiderii sectiei de votare (21:00), pot vota doar alegatorii care se afla in incaperea in care se afla cabinele de vot.

Intr-un comunicat remis vineri seara opiniei publice, BES precizeaza ca in sala de vot se pot afla „doar un numar de alegatori egal cu numarul cabinelor de vot” si ca, in afara de membrii biroului electoral al sectiilor de votare, de candidati si de persoanele acreditate, „nicio alta persoana nu poate stationa in locurile publice din zona de votare sau in localul de vot mai mult decat timpul necesar pentru votare”.

De asemenea, Biroul Electoral pentru Strainatate subliniaza ca, potrivit art. 46 din Legea nr. 370/2004 si precizarilor BEC din 11 noiembrie, „la ora inchiderii sectiei de votare, ora locala 21:00, alegatorii care se afla in sala de vot pot sa-si exercite dreptul de vot, iar prin sala de vot se intelege doar incaperea unde se afla cabinele de vot”.

In ceea ce priveste procedura de inlocuire a reprezentantilor formatiunilor politice in birourile electorale, BES informeaza ca acestia pot fi inlocuiti la cererea celor care i-au propus. In cazul in care reprezentatii formatiunilor politice absenteaza de la lucrarile biroului electoral, inclusiv in ziua votarii, nu se poate proceda la inlocuirea acestora cu persoane din lista intocmita de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

In conditiile in care exista sesizari de la presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate potrivit carora anumiti membri ai birourilor, propusi de partide, au anuntat ca nu vor mai participa la lucrarile sectiilor de votare in turul al II-lea al alegerilor, BES adreseaza „un apel ferm tuturor membrilor desemnati in birourile electorale ale sectiilor de votare din strainatate sa participe la operatiunile electorale”.

Totodata, BES face apel si la partide sa faca toate demersurile necesare „pentru a asigura prezenta reprezentantilor desemnati in birourile electorale”, pentru ca „buna desfasurare a procesului de vot depinde inclusiv de prezenta tuturor membrilor in cadrul biroului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *