Biroul vamal de frontieră Siret a fost modernizat cu 10 milioane euro

Sursă foto: Vama Siret

Biroul vamal de frontieră Siret, cel mai mare punct de comunicaţie cu Ucraina, a fost reabilitat în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, co-finanţat de Uniunea Europeană, anunţă Autoritatea Vamală Română. Valoarea investiţiei actualizată, aprobată la nivelul anului 2023 este de 52,58 milioane lei (10,51 milioane euro) inclusiv TVA.

”Biroul vamal de frontieră Siret, cel mai mare punct de comunicaţie cu Ucraina, a beneficiat de fonduri de peste 10 milioane euro pentru reabilitare în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, co-finanţat de Uniunea Europeană”, informează Autoritatea Vamală Română.

Valoarea investiţiei actualizată, aprobată la nivelul anului 2023 este de 52.583.539 lei inclusiv TVA, din care: valoarea finanţată din surse externe(85%) – 44.696.008 lei şi valoarea finanţată din fonduri publice(15%) – 7.887.531 lei, din care: construcţii – montaj: 30.406.618  lei, proiectare: 1.782.025  lei şi utilaje: 15.870.084 lei.

Principalele rezultate obţinute prin implementarea acestui proiect au fost construirea unui nou terminal pentru automarfare, achiziţionarea de cabine noi de control pentru personalul vamal, stabilirea unor noi fluxuri de circulaţie pentru zona de trafic marfă şi dimensionarea corespunzatoare a structurilor rutiere, amenajarea unui nou spaţiu destinat depozitării autovehiculelor confiscate sau reţinute, precum şi reabilitatea a clădirilor administrative din interiorul biroului vamal şi a copertinelor de pe arterele de lucru, potrivit AVR.

Preşedintele Autorităţii Vamale Române, Ion Cupă, a participat sâmbătă, 16 decembrie 2023, împreună cu echipa de implementare a proiectului, la evenimentul prijeluit de finalizarea proiectului „Modernizarea biroului vamal de frontieră Siret, în vederea fluidizării traficului în punctul de trecere transnaţională de pe frontiera de nord a României – DN2 (E85), judeţul Suceava”.

„Acest proiect se încadrează în obiectivele strategice din Master Planul General de Transport al României şi contribuie la atingerea obiectivelor prevăzute în strategia Europa 2020 de creştere durabilă. Şi, cel mai important aspect este că, prin intervenţiile realizate la acest birou vamal, se prevede o scădere a timpilor de aşteptare cu cel puţin 25%.”, a subliniat preşedintele Autorităţii Vamale Române, Ion Cupă.

Conform Master Planului General de Transport al României, punctul de trecere a frontierei Siret se regăseşte în cele mai importante 10 puncte de trecere a frontierei din România, fiind un punct cheie strategic al graniţei României şi pe cale de consecinţă al Uniunii Europene.

Obiectivul principal al proiectului vizează reducerea timpului de staţionare în punctul vamal, în special pentru traficul de mărfuri, şi fluidizarea traficului pe acest sector.

Pentru a aduce Biroul Vamal de Frontieră Siret la standarde europene, au fost prevăzute măsuri din cadrul conceptului AEO FAST LINE, acest concept presupunând în principal existenţa unor posibilităţi prin care să se poată organiza fluxuri separate de vămuire pentru a fi permis accesul prioritar în zona de control vamal a deţinătorilor de autorizaţii de tip AEOS sai AEOF.

Tot în cadrul acestui proiect a fost construită platforma pe care se va amplasa echipamentul de scanare autovehicule şi containere care urmează să fie achiziţionat în cadrul unui proiect implementat de Autoritatea Vamală Română şi finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Biroul vamal va avea asigurat din punct de vedere funcţional, acces la principalele reţele de utilităţi publice, administrate de Primăria Siret şi Consiliul Judetean Suceava.

Proiectul ”Modernizarea biroului vamal de frontieră Siret, în vederea fluidizării traficului în punctul de trecere transnaţională de pe frontiera de nord a României – DN2 (E85), judeţul Suceava, cod MY SMIS 139838” este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltarea Regională – FEDR prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020, Axa prioritară 2 Dezvoltarea unui sostem de transport multimodal, de caliate, durabil şi eficient, Prioritatea de investitii 7c – dezvoltarea şi îmbunătăţirea sistemelor de transport care respecta mediul, inclusiv a celor cu zgomot redus şi care au emisii reduse de carbon, inclusiv a căilor navigabile interioare şi a sistemelor de transport maritime, a porturilor, a legăturilor multimodale şi infrastructurilor aeroportuare, cu scopul de a promova mobilitatea durabilă la nivel regional şi local, obiectivul specific 2.6(OS) Reducerea timpului de staţionare la punctele de comunicare transnaţionale. Proiectul a fost implementat de către Autoritatea Vamală Română, în calitate de beneficiar.

Contractul de achiziţie publică pentru proiectare la faza Proiect tehnic+Detalii de execuţie, Caiete de sarcini, verificare proiecte, asistenta tehnica pe perioada execuţiei şi execuţie lucrări a fost semnat la data de 03.11.2022, cu o durată de finalizare a lucrărilor, cel mai târziu la 31.12.2023.

– data ordinului de începere a contractului: 21.11.2022

– data finalizării lucrărilor de execuţie şi a recepţiei acestora: 15.12.2023

– valoarea contractului proiectare +execuţie:  32.963.037,50 lei inclusiv TVA

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL