Biroul viceprimarului Braşovului, mutat în cimitir: „Nu mă deranjează să-mi fac acolo treaba”

Sebastian Rusu

Invitat marți în emisiunea Puterea Știrilor, viceprimarul PNL al Brașovului, Sebastian Rusu, a susținut că primarul USR-ist, Allen Coliban, plecat în delegație în Barcelona, i-a cerut să își mute biroul din sediul principal al Primăriei la Cimitirul Municipal Brașov.

Cum a pornit totul

Sebastian Mihai Rusu, viceprimarul liberal al Brașovului, a primit pe 8 noiembrie un e-mail din partea edilului șef, Allen Coliban (USR) prin care era anunțat că biroul său va fi mutat în altă parte. Astfel, începând de vineri, 10 noiembrie 2023, biroul viceprimarului nu mai este în sediul Primăriei Brașov, ci la Cimitirul Municipal, aflat în cartierul Bartolomeu de la periferia orașului. Potrivit lui Rusu, înștiințarea a venit de pe adresa primarului Allen Coliban.

„Imaturitatea politică își spune cuvântul în cazul Brașovului, și aceasta este adevărata față a domnului Coliban. Până la urmă, vocea critică și afirmațiile pe care eu le fac deranjează, dar îmi pare rău că, fiind dânsul on mare promotor al transparenței, nu o face. Și atunci trebuie să o fac eu. Brașovenii trebuie să cunoască adevărul. Prezența mea în primărie îl deranjează pe dl. primar pentru că am acces la informații și aceste informații mai departe sunt prezentate brașovenilor, chiar dacă dânsului nu îi convine.

Decizia de a mă muta în cimitir a fost luată cât timp se afla în Barcelona în delegație timp de o săptămână și mi-a trimis un email. Am fost notificat prin e-mail. Desigur, acest e-mail nu a fost luat în considerare, întrucât noi funcționăm după niște acte administrative foarte clare. Dacă dânsul dorește ca eu să mă mut undeva, trebuie să o facă printr-o dispoziție de primar. Pe de altă parte, nici ieri dânsul nu a fost la muncă, fiind plecat într-o delegație în București, iar eu, prin hotărârea de Consiliu Local, sunt înlocuitorul de drept al primarului. Astfel că trebuie să semnez acte și să iau decizii în locul primarului”, a declarat viceprimarul Sebastian Rusu.

„Coliban încearcă să conducă Brașovul în spatele unui laptop”

„S-a ajuns aici pentru că informațiile pe care eu le cer din primărie și faptul că eu sunt un om activ deranjează. Domnul Coliban stă la laptop și încearcă să conducă Brașovul în spatele unui laptop, închis 8, 10 ore într-un birou din primărie, iar eu, de la începutul mandatului, am fost pe stradă alături de oameni, inclusiv la lucrările demarate în orice colț al Brașovului. Ăsta este un lucru care a deranjat și probabil că deranjează în continuare. Eu susțin cu tărie că brașovenii nu au ales un primar sau nu au niște viceprimari pentru a sta 8 ore cu fundul pe un scaun, ci pentru a fi alături de ei și a le rezolva problemele, oricât de mici ar fi ar fi ele sau ori cât de mari.

Nu totul se face dintr-un birou. Iar până la urmă, această decizie, faptul că mi-a retras toate atribuțiile și mi-a lăsat doar Cimitirul Municipal, tot nu reprezintă o problemă, pentru că este foarte mult de muncă. Nu mă deranjează cu absolut nimic să-mi fac acolo treaba”, a mai spus viceprimarul, în direct la Puterea Știrilor.

Nereguli mari descoperite de Curtea de Conturi

Viceprimarul Rusu amintește și de neregulile grave descoperite de Curtea de Conturi la Primăria Brașov.

Controlorii Camerei de Conturi ar fi descoperit mai multe nereguli privind finanţarea acordată FC Braşov de la bugetul local, un prejudiciu de 3,5 milioane de lei cauzat acestuia. De asemenea, auditorii ar fi constatat că edilul USR se află în stare de incompatibilitate, fiind în acelaşi timp membru fondator al Asociaţiei FC Braşov Steagu Renaşte şi iniţiator al proiectelor de HCL prin care acesta a primit alocări de sume de la bugetul local.

„La Brașov, Curtea de Conturi a descoperit foarte mari probleme și prejudicii. Domnul Coliban a pierdut în ultimă instanță procesul cu Curtea de Conturi și în primă fază avem un prejudiciu de 3,5 milioane de lei creat de dl. Coliban și colegii săi. Prejudiciul a fost creat de dl. primar, care totodată se află și într-o posibilă stare de incompatibilitate, conform raportului Curții de Conturi. Problemele sunt foarte mari la Brașov. Sunt probleme cu iz penal și banii trebuie recuperați, dar trebuie recuperați de la cei care au creat prejudiciul, nu văd de ce cetățenii Brașovului trebuie să plătească pentru incompetența unora”, a mai afirmat Rusu.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL