Biroul Electoral Central a transmis, duminică, o circulară către Birourile electorale judeţene, ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi către biroul electoral pentru secţiile din străinătate, pentru alegerea Preşedintelui României, în care face precizări privind ştampila de control de pe buletinele de vot. De asemenea, BEC face precizări şi în privinţa alegerilor prezidenţiale şi a referendumului local din Bucureşti.
Astfel, aplicarea ştampilei de control pe altă pagină sau alte pagini decât ultima pagină a buletinului de vot NU atrage nulitatea votului exprimat prin respectivul buletin.
Potrivit BEC, sunt nule, alături de alte ipoteze, buletinele de vot care care nu au aplicată deloc ştampila de control a secţiei de votare.
„Astfel, cu privire la regimul ştampilei de control, atât în cazul alegerilor prezidenţiale, cât şi în cazul referendumurilor locale, buletinele de vot vor fi declarate nule doar dacă nu poartă ştampila de control pe nicio pagină a acestora”, menţionează BEC în circulara citată.
Totodată, BEC a trimis o circulară către operatorii de calculator desemnaţi în Bucureşti la alegerile prezidenţiale în care le atrage atenţia că fiecare alegător trebuie întrebat în mod obligatoriu la care scrutin intenţionează să voteze, respectiv alegerea Preşedintelui României şi referendumul local din Capitală, iar intenţia acestuia trebuie consemnată „ca atare, separat, în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV) şi în listele electorale”.
„Astfel, este interzisă validarea alegătorului, din oficiu, pentru toate tipurile de scrutin. Validarea alegătorului la ambele tipuri de scrutin trebuie să fie consecinţa manifestării exprese de voinţă a acestuia, exprimată după ce a fost întrebat de către operatorul de calculator al secţiei de votare cu privire la acest aspect”, menţionează BEC în documentul citat.
Aceeaşi sursă mai precizează că opţiunea alegătorului va fi comiunicată „cu claritate” preşedintelui şi membrilor biroului electoral al secţiei de votare, pentru a fi consemnat doar în listele aferente scrutinului pentru care a optat să voteze şi i se vor înmâna doar buletinele de vot aferente respectivului scrutin.
Totodată, BEC mai precizează că alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în Bucureşti nu poate vota la o secţie de votare situată în alt sector al municipiului Bucureşti decât cel în care îşi are domiciliul sau reşedinţa, dar îşi paote exercita dreptul de vot la orice secţie de votare aflată în alt judeţ, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară.
BEC mai informează că la referendumul local organizat în Bucureşti îşi pot exercita dreptul de vot doar alegătorii cu cetăţenie română care au domiciliul sau reşedinţa în Municipiul Bucureşti. Biroul Electoral Central mai arată că bucureştenii care au viză de flotant pot vota la referendum indiferent de data la care au obţinut viza.
Pentru mai multe informații citește AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News